Adják-veszik a budapesti irodaházakat

Iroda 2021-12-06

2021 vége felé egyre több irodaház-eladás került napvilágra, így mi is összegyűjtöttünk néhányat. Zöld, fenntartható, jó lokáció, nemzetközi bérlői mix. Ezek a kulcsszavak. Az ingatlanbefektetési piac kezd magához térni Magyarországon, 2021-ben meghaladta a korábbi év volumenét, és 2022-ben még inkább fellendülhet a szektor.

A Colliers becslése szerint a tavalyi ingatlanbefektetési volumen a 2020-as szinthez hasonlóan 10-11 milliárd euró között alakult a kelet-közép-európai régióban. Még mindig az iroda viszi a prímet, de a logisztika és a lakóingatlan nagyon felzárkózott. Közelebbről Magyarországon a CBRE adatai szerint 2021-ben a magyar piac erőteljes élénkülést mutatott: a 40 végrehajtott tranzakció elérte az 1,23 milliárd eurót, amely éves összehasonlításban 21 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. 

A legkedveltebb eszközosztály továbbra is egyértelműen az iroda, amely a teljes forgalom kb. 80 százalékát teszi ki. 2022-ben pedig már a járvány előtti szintet közelíthetik a volumenek. A magyar befektetői arány korábban nem látott szintre, 80 százalék fölé emelkedett az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) adatai szerint.

 A Wing és a GTC aktív évet zár

Az irodapiacon 2021-ben is jelentős deal-eket regisztrálhattunk, ahol kiemelkedő szerepet játszott a Wing. Többek között nemrég értékesítette az Infoparkban lévő B, C és I jelű irodaházait, amelyek korábban elnyerték a BREEAM minősítést. Az ingatlanok értékesítésére a Gladiátor V. Ingatlan Befektetési Alapon keresztül került sor, a vevő pedig a SkyGreen Buildings. A Rákóczi híd budai hídfőjénél található technológiai park sokáig a Wing többségi tulajdonában állt, ahol fejlesztőként is meglehetősen aktív tevékenységet folytatott, hiszen megépítették az Ericsson és az evosoft székházakat, amelyeket 2021 tavaszán a GTC vásárolt fel.

Mindkét irodaház rendelkezik LEED Gold minősítéssel, ráadásul székházként működnek multinacionális cégek otthonaként. Ez a befektetés is igazolja a fő szempontokat: környezettudatosság, zöld minősítés, kiváló lokáció és megközelíthetőség, jó és hosszú távra elkötelezett bérlő vagy bérlői mix, ígéretes és folyamatosan fejlődő városszövet. Az újaknál a fenntarthatóság alapkitérium, ha pedig régebbi épületekről van szó, akkor a lokáció és a telítettség a döntő, az pedig természetes, hogy egy ingatlan műszaki kondícióit folyamatosan fejleszteni kell. 


Infopark

Dübörög a Váci út szokás szerint

 Ha már a GTC: az Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. alapjának többségi tulajdonában lévő vállalat szinte „egész pályás letámadást” indított a fővárosi piacon. A már elkészült Váci Greens irodaparkban megvette a 16 ezer m2-es D épületet, sőt, a Váci 188 irodaházat is begyűjtötte a portfóliójába. A Váci Greens esetében ugyanazok a befektetési szempontok dominálnak, mint a többi nagy deal esetében: zöld, fenntartható, prime lokáció, nemzetközi bérlők, hosszú távú jövedelmezőség.

De mások is labdába rúgtak, hiszen ugyanezen az iroda alpiacon a ConvergenCE sikeresen lezárta az Árpád Center értékesítését: az Árpád híd és a Váci út szegletében található, népszerű irodaházat az Investum vásárolta meg. Emellett a Fidelidade portugál biztosító – a Fidelidade Property útján – megszerezte a BC 140 irodaházat a világ egyik vezető vagyonkezelője, a DWS által kezelt alaptól. A 16 ezer m2-es épület szintén a Váci úton kiváló lokációban található.

 Térjünk vissza a Duna jobb partjára, a már említett Infopark közelébe, csak éppen a Rákóczi híd másik oldalán járunk. Az S Immo, amely hazánkban a befektetési piacon sokáig nem volt aktív, megjelent a BudaParton, és megvásárolta a 20 ezer m2-es BudaGate irodaházat. Ez a Kopaszi gátnál zajló városfejlesztési projekt első átadott irodaháza, amely elnyerte a LEED GOLD minősítést is.


BudaPart GATE

Belvárosi, vidéki és kisebb tranzakciókat is regisztrálhattunk

Kisebb tranzakciókra is sor került, már ami az alapterületek volumenét illeti. Így Budán is aktivizálta magát a GTC, hiszen a Hegyvidék Központ is a tulajdonába került, ahol a retail mellett kisebb mértékben irodafunkció is található. Az Appeninn értékesítette az óbudai Montevideo utcában található, 6 ezer négyzetméter alapterületű irodaházát tulajdonló projektcégét, az M2C Projectet a Torento Property-nek. A CA Immo pedig az ötezer m2-es Canada Square irodaházat adta el a magyar Investum számára Bel-Budán, amely a már említett Árpád Centert is megvásárolta.

Sőt, az agglomerációban is feljegyezhettünk egy nagyobb tranzakciót, hiszen az M7 Real Estate megvásárolta a Terrapark Next A&B budaörsi irodaparkot az M7 CEREF II (az „Alap”) megbízásából. A budaörsi irodaparkban található két épület összterülete 28.500 négyzetméter, és könnyen megközelíthetők az M1-es és az M7-es autópályán. Végezetül menjünk még messzebbre, hiszen ugyancsak a GTC Debrecen legimpozánsabb irodaházát, a 22 ezer m2-es Forest Offices-t is megvette, vagyis vidéken is van irodapiac.

Nemrég pedig a pesti belvárosban is regisztrálhattunk egy adásvételt: a Horizon Development fejlesztésében megvalósult, többfunkciós Szervita Square Building kereskedelmi részeit a Union Investment vásárolta meg egyik intézményi ingatlanalapja számára. A LEED Platinum minősítést szerzett épületben luxuslakások, üzletek és irodák is találhatók, az ingatlan pedig különleges színfoltja a századfordulós építészeti környezetnek, helyén korábban évtizedek óta állt egy meglehetősen alacsony színvonalú ház.


Partnereink