Bejártuk a Skanska legújabb irodafejlesztését a Váci úton

Iroda 2021-09-09

Már javában épül az összesen 67 ezer négyzetméteres H2Offices irodakomplexum első fázisa, amely mintegy 26 ezer m2-nyi bérbeadható területtel fog rendelkezni. Közösségi park, futópálya, WELL minden mennyiségben és amit ma a 21. században megkövetel az irodapiac.

Már az irodakomplexum elnevezése is utal a helyszínen korábban működő Fővárosi Vízművek központjára, amely visszaköszön a természetközeli koncepcióban is, hiszen a zöld mellett a víz hangsúlyos szerepet kapott a tervekben. A régi, korszerűtlen ingatlanegyüttes helyére egy 21. századi, a legújabb irodapiaci és fenntarthatósági trendeknek megfelelő új irodakomplexum épül, amely a Skanska eddigi legnagyobb szabású beruházása Budapesten. Ezt jól jelzik a számok is, hiszen három fázisban összesen 67 ezer m2-nyi területtel kalkulálnak a fejlesztők.

Az Arrow Architects koncepcióterve és a Lépték-Terv tájépítészeti tervei alapján készülő komplexum számos zöld minősítést megcélzott, így a LEED, a WELL és a WELL Health & Safety Rating kritériumainak is megfelel majd az irodaház. Az ingatlan illeszkedik az épített környezetébe, hiszen fontos a Skanska számára a helyi közösség bevonása a mindennapokba, így a nagy multifunkcionális zöld kert mindenki számára nyitott lesz.

A pandémia ellenére a kivitelezési munkák rendben haladnak az ütemterv szerint 2020 augusztusa óta, és az első fázis átadására 2022 negyedik negyedévében kerül sor. A generáltervezői munkálatokat a Studio IN-EX végzi. Jelenleg a második emelet feletti födém és egyéb vasbeton szerkezet építése zajlik, miközben a föld alatti, földszinti és az első emeletek szerkezete már elkészült. A Skanska a H2Offices-ban a természethez való kapcsolódás igényét a hagyományos skandináv design alapelveivel kombinálta. Az eredmény pedig egy intelligens, emberközpontú épület lesz, ahol a park mellett az épületekben dolgozók a felsőbb emeleteken a zöld teraszokon és a tetőn található futópályán is kikapcsolódhatnak.

A fenntarthatóság elemei között említhetjük meg többek között az energiahatékonyságot, a nagyméretű ablakokat, az eső- és talajvizet használó okos vízgazdálkodási rendszert, valamint az elektromos autók számára töltési lehetőséget. A jóllétet és kényelmet szolgálja a skandináv lobby, a meleg, barátságos világítás, a jó minőségű beltéri levegő, a természetes anyagok használata, az egészséges étkezési lehetőségek, és természetesen a kerékpártároló zuhanyzóval és öltözőszekrényekkel. A pandémia miatt előtérbe került biztonságot a Care for Life Office Concept biztosítja, amely a bérlők számára az új higiéniai standardoknak megfelelő ajánlásokat és tanácsokat tartalmaz. Emellett a már ismert Connected by Skanska applikáció többek között az érintésmentes technológiákat kínálja például az épületbe való belépéshez.

Aurelia Luca, a Skanska kereskedelmi fejlesztési üzletágának magyarországi és romániai üzleti tevékenységért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: a költözéssel kapcsolatos bérlői döntéshozatalban érzékelhető a lassulás a pandémia miatt, de újra magára talál majd a piac, a kereslet a régióban és kiváltképp Magyarországon javulást mutat. De összességében jobb a munkatársak teljesítménye, ha az emberek együtt dolgoznak, ami azért is lényeges, mert az irodák nem csupán kényelmet biztosítanak, hanem hozzájárulnak a vállalatok stabilizálásához is. Mi nagyon gyorsan alkalmazkodtunk az új előírásokhoz és a legújabb egészségbiztonsági intézkedéseket is gyorsan bevezettük. Mindezekben a bérlőinknek is segítettünk, hogy egészséges irodai környezetet tudjanak biztosítani a munkavállalóik számára.”

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink