BREEAM Excellent minősítést kapott a Millennium Gardens

Iroda 2021-11-18

Lezárult a Millennium Gardens irodaház kétlépcsős BREEAM minősítésének dizájn fázisa (design stage), amely alapján az irodaépület az Excellent kategóriába tartozik.

A BREEAM minősítési rendszer a környezettudatos tervezés, kivitelezés és üzemeltetés érdekében jött létre, és hazánkban a legelterjedtebb zöld minősítési rendszerként ismert. Mivel az építőipar és az épített környezetünk felel a globális energia, nyersanyag, illetve kibocsátások jelentős hányadáért, így a BREEAM és a hozzá hasonló, zöld minősítési rendszerek kiemelten fontos szerepet kaptak az elmúlt időszakban.

A rendszer 9 kategóriába csoportosítva fogalmazza meg a fenntarthatósági kritériumokat, ezzel holisztikus módon mérve a minősített projekt teljesítményét. A kritériumok jellemzően az európai, illetve hazai szabványokat követik. Az eltérő súlyozású kategóriák határozzák meg az összpontszámot, ami csillag jelölésű minősítési szinteket eredményez. 

Az új építésű projekteket jellemzően két lépcsőben, a tervezési fázisban (design stage) és a kivitelezést követően (post construction) minősítik, míg a meglévő épületek minősítése egylépcsőben, online felületen keresztül zajlik és éves megújításra is szorul. A minősítéseket minden esetben egy licensszel és akkreditációval rendelkező BREEAM minősítővel, illetve /vagy céggel kell lebonyolítani, aki a minősítői dokumentációkat összeállítja és a minősítői szerv felé benyújtja.

Partnereink