A CA Immo 100%-ban zöld energiára vált 2023-ig

Iroda 2021-08-17

A szén-dioxid-kibocsátás és a közép-kelet-európai épületállomány energiafogyasztásának tartós csökkentése érdekében a CA Immo központi energiakezelést és zöld épületüzemeltetést vezet be. A fenntartható működést szem előtt tartva a zöldenergiára és szén-dioxid-semleges gázra való átállással 2023-tól évente több mint 60 000 tonna CO2 -kibocsátást takarít meg a bécsi központú ingatlanvállalat, ami a magyarországi leányvállalat irodaházainak működésében is jelentős változást hoz.

„Az ingatlangazdálkodás esetében rendkívül fontos az energiahatékonyság növelése és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az épület teljes életciklusa során – ezek a legfontosabb mozgatórugók az éghajlati célok eléréséhez. Azzal, hogy az energiabeszerzésben az egész csoportra kiterjedően átállunk zöldáramra és klímasemleges gázra, jelentősen és pozitívan befolyásolhatjuk befektetési portfóliónk szén-dioxid-lábnyomát. Ez egy újabb lépés a klímasemleges épületüzemeltetés és a dekarbonizált gazdaság felé" - nyilatkozta Keegan Viscius, a CA Immo befektetési igazgatója.

A CA Immo már önmagában ezzel a lépéssel 2023 után hozzávetőlegesen 60 400 tonna CO2-kibocsátást takarít meg évente - ez 32 150 személygépkocsi éves CO2 kibocsátásának felel meg. A közös területek és a több-bérlős épületállomány hűtésének áramellátása a 4 milliárd euró értékű, németországi, bécsi, prágai, varsói, budapesti és bukaresti irodaházakban legkésőbb 2023-ban 100%-ban zöld árammal fog működni.

A CA Immo saját használatú irodáinak (a teljes konszern telephelyeit és székhelyeit illetően) ellátása szintén környezetbarát áramra kerül átállításra. Amennyiben a szén-dioxid-semleges gáz helyi rendelkezésre állása nem elegendő a kereslet fedezésére, a fennmaradó kibocsátást az adott szolgáltatótól vagy egy harmadik féltől vásárolt CO2-csökkentési tanúsítványokkal ellensúlyozzák. A szén-dioxid-csökkentő tanúsítványok vásárlásával a CA Immo támogatja például az erdők védelmét és nemzetközi erdősítési projekteket is. A fejlesztéshez szükséges nemzeti tenderek már 2021 második negyedévében lezárultak, a tényleges működés átállítása zöldáramra és gázra lépésről-lépésre történik az aktuális szerződések kifutásával 2023-ig.

A CA Immo ezen felül azt tervezi, hogy a következő években a teljes ingatlanportfólióját digitális mérőórákkal (okos mérőkkel) szereli fel, amelyek lehetővé teszik az egyes épületek fogyasztási adatainak digitális, valós idejű rögzítését, így a folyamatos fogyasztási és kibocsátási adatok hatékony nyomon követését és ellenőrzését is. A CA Immo-t ezen intézkedések operatív végrehajtásában az üzemeltetési költségek optimalizálásának és a fenntartható épületgazdálkodásnak vezető németországi tanácsadója, az Argentus támogatja.

Partnereink