Csendben, zenben, WELL-ben: emberre szabott irodaházak

Iroda 2020-02-19

Vajon hogyan hatnak a irodaházak a dolgozói produktivitásra és a munkahelyi jóllétre? A WELL-minősített irodaházakban szinte már otthon érzi magát az ember, ahol minden az egészéges munkakörnyezetről szól.

Az otthonról dolgozókon kívül talán senki sincs olyan előkelő helyzetben, mint azok, akik a nyolc, előminősített WELL-irodaház valamelyikében dolgoznak. Természetesen a WELL-minősítés megszerzése előtt álló irodaházakon kívül is akadnak olyan szuper irodák, amelyek kreatív dizájnjukkal remek környezetet teremtenek a kollégáknak, vagy épp olyanok, amelyek a dolgozók kikapcsolódását billiárd asztallal vagy csocsóval igyekszenek még változatosabbá tenni, írja az IT-Business.

Az egyre inkább emberfókuszúvá váló irodák gombamód szaporodnak, és a haladó szellemű kis és nagy cégek egyaránt komoly lépéseket tesznek azért, hogy a munkahely ne a festett fehér fallal és a pislákoló neonfénnyel legyen egyenlő. A WELL-minősítésű irodaházak is ezt az innovatív szemléletet veszik alapul, csak esetükben az alapkőletételtől számítva minden arról szól, hogy az épület miként szolgálhatja az ember produktivitását, fizikai és mentális kiteljesedését. Ez utóbbi pedig az irodai környezetben korábban elképzelhetetlen szolgáltatási környezetet eredményez.

A legeldugottabb géphelyiségtől a VOC-szintig: szigorú kritériumok

"A WELL trendje szerintem onnan fakad, hogy azok a minősítések, mint például a környezettudatosságot vagy fenntarthatóságot vizsgálók, az évek során lerágott csonttá váltak. Illetve a másik dolog, hogy a WELL-minősítés nem csak magát az épületet érintheti, hanem a benne lévő cégek is elérhetik azt. Ha pedig a konkurensnek van minősítése, ki ne akarna sajátot?", mondta Fodor Dániel, az Év Irodája díj főszervezője.

Ahhoz, hogy egy irodaház vagy iroda megszerezze a minősítést, az adott kategóriára vonatkozó "precondition"- öket, azaz alapkövetelményeket teljesíteni kell, és az opcionális lehetőségek közül pedig annál többet, minél magasabb szintet szeretnénk elérni. "A minősítésnek két fő kategóriája van, Létezik a Shell and Core (S&C) minősítés és a Fitout/Bérleményi az irodaházak esetében, de például az irodaház bérlője csak akkor tudja megszerezni a saját bérleményére vonatkozó minősítést, ha maga az irodaház rendelkezik az annak alapjául szolgáló S&C minősítéssel" - mondta Németh László, a Futureal szakértője.

Egy ingatlanfejlesztő alapvetően a S&C minősítést tudja elérni, amely az irodaház közös területeire vonatkozik, mint a belépő előcsarnokra (lobby-ra), a szinti előterekre, vizesblokkokra, a garázsra és az egyéb kiszolgáló helyiségekre is. "A WELL-ben az irodaépületet működtető gépészeti rendszereknek és az említett S&C helyiségeknek is meg kell felelniük az előírásoknak. A WELL-minősítés nagyon komolyan ellenőrzi az épület anyaghasználatát is. Például az illékony szerves vegyületetekből kiszabaduló anyagok koncentrációjának is alacsonyabbnak kell lennie, mint a korábban ismert normák szerinti, mivel ezek az ember egészségére ártalmasak lehetnek, így a WELL nagyon szigorú határt húz", tette hozzá Németh László.

Kreatív, aki biztonságban van

Az olyan alapvetéseken túl, mint az épület anyagfelhasználása, a levegő és a víz minősége a bútorok sem mindegy, hogy milyen vezérelvek mentén készültek. Ez pedig a beszerzési áron is meglátszik: a minősített bútorok a hagyományos irodai felszerelés akár duplájába is kerülhetnek, de ezek mind anyaghasználatban, mind ergonómiájukat tekintve sokkal jobbak.

"A környezet nagyon is befolyásolja a munkavállalót. Talán az a pszichológia a minősített irodák mögött, hogy akkor kreatív és produktív az ember, amikor biztonságban érzi magát. Igaz ez a cégre is: ha érzi, hogy fontos, ha biztonságos a környezete, ha megfelelő minőségű az irodája, az emeli a kreativitási szintet. Gondoljunk csak bele, a saját lakásunkat is állandóan építjük-szépítjük, ami boldogabbá tesz minket. Az iroda is ilyen, csak nagyobb formában: a dolgozó akkor lesz boldog és kreatív, ha olyan környezetet alakítanak ki a számára", tette hozzá Fodor Dániel.

Iránytű egy új trend felé?

Noha költséges egy-egy irodaházat WELL-minősíttetni vagy épp iroda szinten megszerezni azt, egyre inkább erre mozdulnak az épülettulajdonosok. Ennek egészen egyszerű a magyarázata: meg akarják tartani a bérlőiket. A cégek ugyanis egyre inkább igénylik a WELL-hez hasonlító szolgáltatásokat és megoldásokat. Amelyik épületkomplexum pedig képes ezt kielégíteni, sokkal több bérlőt vonzhat be és tarthat is meg.

A szolgáltatások közül a leggyakoribb a postás és az asszisztensi szolgáltatás, de az épületek felokosítása is zajlik. Például különböző appokkal lehet meggyőződni arról munkába indulás előtt, hogy van-e szabad parkoló az irodaháznál, és az irodán belüli közösségépítésre is készültek már applikációk. Persze számtalan minősítés érhető el az épületekre és az irodákra egyaránt, de legyen szó bármelyikről is, mindig is az lesz a legáhítottabb, ahol ténylegesen az ember kerül a fókuszba.

Kép: GaudiLab - shutterstock.com

Partnereink