Ez lett a világ legjobb felhőkarcolója, ahol irodisták dolgoznak

Iroda 2021-06-14

A chicagói székhelyű Council on Tall Buildings and Urban Habitat (Magas Épületek és Városi Élőhelyek Tanácsa) idén is díjazta a magas épületeket. Itt az irodaház, valamint Közel-Kelet és Afrika kategóriában a Tel-Avivban két éve felépült ToHa1 felhőkarcoló lett a győztes.

Tel-Avivban a ToHa (Toceret Haarec) néven emlegetett komplexum első tagja a Ron Arad Studio és a Yashar Architects tervezésében valósult meg 2019-ben, míg a torony párja 2024-ben készülhet el mintegy 337 méter magasságban további 150 ezer négyzetméternyi irodateret létrehozva. Az új felhőkarcoló a díjnyertes épülettel is össze fog kapcsolódni majd a 26. emeleten egy panorámahíddal.

A most díjazott első torony 29 emeletes és 125 méter magas, amely megkapta a LEED Platinum minősítést is. A tervezés során az volt a vezérmotívum, hogy a felhőkarcoló a lehető legkisebb lábnyomot hagyja, ezért az ég felé törve teljesedik ki az épület. Többek között egy nagyobb WeWork iroda is helyet kapott a felhőkarcolóban.

Az irodaház egyedi geometriáját egy jéghegy koncepciója ihlette, amely minden irányban szabálytalan formát ölt, és minden szinten egyedi elrendezést eredményez. Az irodák a talaj felett lebegnek, míg maga az épület három lábon áll, amelyek tartalmazzák az összes műszaki rendszert. Ez azért is egyedi, mert általában ezek a rendszerek a tetőszintre szoktak kerülni.

Ez az elrendezés lehetővé tette egy nagy közösségi park kialakítását az épület alatt, és felszabadította a tetőteret, ahol egy étterem nyílt. Az épületen belül a munkatereket a ma alapvető trendnek számító rugalmasság és a kényelem jegyében alakították ki. Az egyedi formavilágnak köszönhetően a belső irodatér védve van a közvetlen napfénytől, miközben a természetes fény és a levegő az épület teljes magasságában átfutó belső udvarokon keresztül átjárja az irodaterületeket.

A Tel-Avivban született, de Londonban dolgozó Ron Arad a díj kapcsán elmondta, hogy a tervezés igazi globális együttműködés eredménye volt, hiszen abban Kínától Szenegálig sokan részt vettek. A Tel-Avivból és Londonból származó tanácsadóktól kezdve a Názáreti székhelyű arab-izraeli fővállalkozón keresztül a holland, osztrák és spanyol szakemberekig számosan közreműködtek a projekt sikerében.

Címlapkép: Getty Images: ToHa - balközépen

Fotók: Ron Arad Studio Facebook-oldal +  skyscrapercenter.com

Partnereink