Ezek az irodaházak épülnek Budapesten

Iroda 2021-09-28

A Realista rendszeresen összegyűjti az épülő irodaprojekteket Budapesten. Ideje ismét körülnézni a piacon, hiszen bár a pandémia miatt nőtt az üresedési ráta, a fejlesztések kisebb-nagyobb csúszásokkal tovább haladnak. Nézzük a legnagyobb volumenű projekteket a teljesség igénye nélkül.

Váci út

Szokás szerint kezdjük a Váci úti irodafolyosóval, ahol a folytonosságot jelenleg a HB Reavis Agora Budapest gigaprojektje jelenti. Eddig két komplexumot adtak át, az Agora HUB-ot és az Agora Towert, ahová igazi nagyágyúk is érkeztek, mint például a bp vagy a Raiffeisen Bank. Jelenleg a projekt második üteme zajlik, az újabb ingatlanegyüttes a tervek szerint 2024-ben kerül átadásra.

Nem messze innen már jól látható az OTP új M12 néven futó irodaháza, ahová több divízió is költözik, így némileg koncentrálják a munkaerőt a bankóriásnál. A Madarász utcai komplexumban háromezer fő elhelyezését tervezik 2022-től kezdve.

Ha folytonosságról beszélünk, akkor a Skanskát sem hagyhatjuk ki, hiszen miközben a Nordic Light mindhárom fázisát befejezték, máris nekifogtak a régi Vízművek-székház helyszínén a Dózsa György út-Váci út kereszteződésében a 67 ezer m2-es H2Offices irodakomplexum első ütemének. A 26 ezer négyzetméteres épület kivitelezési munkái a járvány ellenére rendben haladnak, az átadásra 2022 végén kerül sor.

Szinte alig lépünk néhányat a Dózsa György úton a Városliget felé, máris megláthatjuk a Pillar Irodaház új tömbjeit, hiszen a GTC hamarosan befejezi a 27 ezer m2-es ingatlant, ahová az ExxonMobil Global Business Center helyezi majd hazai központját a tervek szerint 2022-ben.

Pillar Irodaház

De innen sem kell messzire mennünk, hiszen elég, ha átnézünk a túloldalra, ahol a Codic által fejlesztett Green Court Offices 21 ezer m2-nyi irodateret kínál majd, amely egy nagyszabású lakó- és kiskereskedelmi funkciókat is magában foglaló vegyes fejlesztés része.

Virtuálisan menjünk tovább a következő alpiacra, vagyis Pest Központi területeire. Itt kiemelkedő fejlesztés a Corvin Sétány, ahol az utolsó irodaház, a 30 ezer m2-es Corvin Innovation Campus szintén több fázisban épül: az első ütem várhatóan 2022 őszére, míg a második fázis 2023 harmadik negyedévére készül el. Első nagy bérlő az IBM lesz, amely 2023-tól helyezi ide magyarországi főhadiszállását.

Millennium Gardens

 Nem-Központi Pest

A pesti belvárostól kissé távolabbi területeken az egyik legfontosabb beruházás az Atenor Aréna Business Campus fejlesztése, amely összesen 72 ezer m2-vel számol. A Hungária körgyűrűn közel a Stadionokhoz már megépült az első irodaház kb. 20 ezer m2 területtel, és a második épület is lassan elkészül.

Ha innen tovább haladunk a villamossal, akkor hamarosan elérjük az egykor telefongyárként funkcionáló Siemens-telephelyet, amelyet a Wing 2018-ban vásárolt meg. Első lépésként a Gizella LOFT felújítása történt meg. Hamarosan pedig épül a 32 ezer m2-es HOP Passage, amely immár a Hungária Office Park (HOP) részeként készül el. Az előkészítő munkálatok várhatóan még idén elindulnak. 

Szintén a Wing kissé beljebb megújítja a Városligetnél a 9 ezer m2-es Liget Centert és Auditóriumot is, ahová az RTL helyezi majd székhelyét 2024-től. Néhány villamosmegállóval arrébb pedig a Telekom-székház tőszomszédságában a 40 ezer m2-es Liberty irodaházat is fejleszti. Sőt, ugorjunk el a Ferihegyi repülőtérre vezető útra is a KÖKI Terminál közelébe, ahol a Bosch Campus újabb fázisa gőzerővel épül.

Térjünk most vissza a Duna felé, hiszen a TriGranit legújabb nagyszabású beruházása, a Millennium Gardens a Millennium City Center záró fejlesztése, ahová többek között a Henkel helyezi hazai központját. A 37 ezer m2-es komplexum a Müpa mellett helyezkedik el, fantasztikus kilátással a Duna-partra.


BakerStreet

Budai fejlesztések

Itt alapvetően Dél-Buda szerepe kiemelkedő, hiszen bár szinte kész a Széll Kálmán térnél a Buda Palota irodaház is, de ide az MNB költözik majd a Pénzmúzeummal együtt. Kezdjük a GRT Group fejlesztésében megépülő Office Garden irodapark negyedik fázisával, amely mintegy 20 ezer négyzetméternyi területtel bír majd. 2008-ban az első épület átadásával indult meg a park élete, most pedig a negyedik ingatlan is hamarosan megnyitja kapuit az Újbuda Center közelében.

Nem messze innen az Atenor BakerStreet projektje is épülni fog, hiszen a Szerémi és Hengermalom út kereszteződésénél elhelyezkedő projekt első fázisa 17 ezer m2-n kínál majd irodákat, az átadásra a tervek szerint 2023-ban kerül sor. A szomszédos telken pedig majd a második fázis készülhet el 24 ezer m2-nyi bérelhető munkahelyet kínálva. Ugyanez a vállalat építi a 15 ezer m2-es RoseVille irodaházat is, csak éppen nem délen, hanem északon, azaz Óbudán a Bécsi úton.

Egy nagyobb ugrással elérünk az M1-M7 bevezető szakaszára a kelenföldi intermodális csomópont mellé, ahol a Futureal-csoport Budapest ONE irodaparkja épül, itt a második és harmadik fázis is már elérte a legmagasabb pontját. Ide érkezik majd jövőre a Vodafone az UPC-vel, illetve a BT is ide helyezi globális üzleti szolgáltatóközpontját.

Végül, de nem utolsó sorban térjünk ki az ország legnagyobb városfejlesztési projektjére, a BudaPartra, ahol eddig eddig két irodaházat és öt lakóépületet adtak át, miközben elérte legmagasabb pontját a MOL Campus is. A BudaPart GATE irodaház után idén a második negyedévben megnyílt a BudaPart CITY is, valamint már megkezdődött a BudaPart DOWNTOWN vegyes funkciós épület fejlesztése, ahol a Radisson Hotel Budapest BudaPart szálloda is helyet kap. Az átadás 2023-ban várható, ahol hét emeleten közel 8000 négyzetméteren kínálnak majd munkatereket.

Borítókép: Budapest ONE

Partnereink