Hogyan kerül a gátra az iroda?

Iroda 2021-06-02

A csaknem egy kilométeres Kopaszi-gát már régóta egy különleges szórakoztató-negyed, amelynek létrejötte a 19. századi árvizeknek köszönhető. A 21. század rehabilitációs fejlesztései után ma újabb virágkorát éli. Nem véletlenül itt rendezik meg Az Év Irodája díjátadót & pikniket, hiszen a pandémia után a természetközeliség és rugalmasság alapértékekké válnak az irodapiacon.

Másfél évszázada még nem létezett a Kopaszi-gát, sőt, a szomszédos városnegyed, Lágymányos sem, amelynek nagy részén a Duna iszapos, sekélyes ártere húzódott. Akkoriban itt a Duna jóval nagyobb mederben haladt a Fekete tenger felé, kivételt jelentett a Kopaszi zátony, amely kiemelkedett a folyó öbléből. Ez a zátony azonban télen jelentős gondot okozott, hiszen feltorlódott a jég, majd súlyos árvizeket okozzon a folyó mindkét partján.

 Az egyik leghíresebb árvíz az 1838-as volt, amelyet Pest nagyon megsínylett, mindenki hallott már Wesselényi Miklós báró hőstetteiről, amikor egy hajós mentőcsapat élén menekítette az embereket az összeroskadó házakból. Az árvizet követően kezdtek el azon gondolkodni, hogy a Gellérthegytől délre húzódó partszakaszon a Duna medrét szabályozni kell, hogy máskor ne fordulhassanak elő ilyen katasztrófák. Végül az 1867-es kiegyezés után felépítették a Kopaszi-gátat, amely egy hosszan déli irányban elnyúló földnyelv volt, és mögötte egy valóságos tó alakult ki, amit Lágymányosi tónak neveztek el.

A huszadik század első harmadában fokozatosan töltötték fel a tavat, így a víz egyre jobban visszaszorult, és kezdett kialakulni a ma is ismert Lágymányos. A gát névadója, a sok árvízi tragédiát okozó Kopaszi zátony eltűnt a színről, valahol a Rákóczi hídtól északnyugatra ma az Infopark mélyén nyugszik. A Kopaszi-gáton pedig csónakházak és vendéglők telepedtek meg, egy mini szórakozónegyeddé alakult a keskeny földsáv. A rendszerváltás persze elhozta az amortizációt is, bár néhány híres szórakozóhely sokáig működött itt.

A 21. század hajnalán megújult a terület, immár valóban igényes parkot hoztak létre a Lágymányosi-öböl mentén, a vendéglátó funkció továbbra is uralja a gátat, majd 2017-ben a BudaPart fejlesztés elindulásával ismét dimenziót váltott a terület. A pandémia ráadásul újraformálta az ingatlanról alkotott véleményünket, így például az irodapiacon is felértékelődött a természet, a teraszok, parkok szerepe, itt az öböl mentén pedig valóban csodás díszletek között tölthetjük az időnket. Nem véletlenül idén Az Év Irodája díjátadóra is itt kerül sor, jelképezve, hogy a koronavírus-járvány után újraértelmezzük az irodatereket, olyan értékek kerülnek előtérbe, mint a rugalmasság, a szabad munkatér megválasztása, a mobilitás és mindenekelőtt a szabadság.


Fotó: fortepan.hu, adományozó: Hirschler Károly, 1929 és Kecskés András, 1980

Partnereink