Így lehetünk sikeresek az irodapiacon – beszélgetés Nagy Viktorral, az Immofinanz hazai vezetőjével

Iroda 2021-08-11

Az Immofinanz jelentős hazai irodaportfólióval rendelkezik Budapesten. Néhány éve bevezették a myhive irodamárkájukat, amely a dolgozói jóllétre, a kényelemre és a széleskörű bérlői szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt. Nagy Viktorral, az Immofinanz hazai vezetőjével beszélgettünk az irodapiac elmúlt jó néhány évéről, amely számos új trendet hozott a felszínre, miközben a pandémia is megmozgatta a piacot.

– Ha az irodapiac elmúlt tíz évét tekintjük, akkor milyen új kihívásokkal szembesültek az irodaház-tulajdonosok? 

– Elég változatos évek vannak mögöttünk. Az évtized első felében – amikor kevés új fejlesztés volt hazánkban – a kereslet folyamatosan nőtt. Most amikor gombamódra szaporodnak az új irodaházak és a keresleti trend is változik – kevesebb a biztosan költöző vagy bővülő bérlő – egy újabb kihívás elé nézünk. Egy biztos: kellő rugalmasággal kell reagálnunk a globális piaci folyamatok alakulására és az irodahasználati szokások változására.

– A pandémia miatt jelentős plusz költségek keletkeztek a létesítménygazdálkodás területén. Ez jó apropó arra, hogy az ingatlankezelésben és -gazdálkodásban az AM-PM-FM piramis kapcsolatára fókuszáljunk. Hogyan alakul ez a viszonyrendszer jelenleg?

– Nagy kihívás ennek a kezelése napjainkban. A három terület közötti együttműködés és egymásra utaltság most még fontosabb, mint valaha. Nyilván a bérlő egységben látja az irodaházat, így ezek integrált kezelése mindig is fontos szempont. Igyekszünk egymást segíteni, és ügyfeleink felé egységként fellépni, a változásokat pedig közösen megoldani.

– A hibrid munkakultúra terjedésére – azaz a home office és az irodai munka kombójára – hogyan reagálhatnak az épülettulajdonosok? 

– Az Immofinanz elég korán reagált a változó igényekre, több mint egy éve nagyobb rugalmasságot és nagyobb mozgásteret kínál a bérleti időtartam és a bérelt irodaterületek tekintetében. Ezzel pedig minden vállalkozásformát ki tudunk elégíteni: a bérleti szerződés vonatkozhat nagyon rövid időre és kis alapterületre, de akár hosszabb időtartamra és nagyobb irodatérre is.

– Milyen új szolgáltatások és megoldások segíthetik az irodaházak magas kihasználtságának fenntartását?

– Látjuk, hogy növekszik a kereslet a hibrid munkakultúra iránt, amelyet támogatunk, így a jövőben a minőségi és rugalmas irodai megoldások iránti növekvő igényre számítunk. Már nem arról van szó, hogy reggel 9 és 17 óra között az irodában kell ülni minden munkavállalónak, hanem sokkal inkább arról, hogy az iroda az interakció, a kreativitás és a kommunikáció helye legyen. A közösséget, a közös tapasztalatokat, az eszmecserét vagy a „kis beszélgetéseket” jobban értékelik, mint korábban.

Az egyik termékünk, a myoffice jó példa erre, mert amellett, hogy rugalmas feltételek mellett kész irodai megoldást kínálunk kiváló minőségű és magas funkcionális bútorokkal ellátott prémium irodaházakban, szem előtt tartjuk a testi és lelki egészség megőrzéséhez szükséges feltételeket is. Sőt, azt is vállaljuk, hogy tapasztalatainkat átadva egyedi elképzelések alapján megtervezzük és kivitelezzük az ügyfeleink irodáit.

Nagy Viktort előadóként köszönthetjük a Real Estate Beach Conference rendezvényen az Ingatlan Regatta nulladik napján az Asset Management panelbeszélgetésen szeptember 9-én. Jegyvásárlás a realestateconference.hu oldalon.
Partnereink