A londoni irodák egy része nagyot bukhat

Iroda 2021-08-18

A londoni irodák nagyjából 10 százaléka „elavultnak" minősülhet, és lényegében használhatatlanná válhat egy új szabály alapján. Ez ugyanis kimondja, hogy az épületekben csak bizonyos energiahatékonysági minősítés esetén lehetne irodákat bérbe adni, ami pedig komoly kihívást okozhat a piacon.

A jelenlegi tervek szerint 2023-ban lépne életbe egy új szabály Anglia és Wales területén, amely kimondja, hogy az épületek üzemeltetői csak egy bizonyos energiahatékonysági szint fölött adhatnak bérbe irodákat. Ezzel pedig a londoni irodák mintegy 10 százaléka elavultnak minősülne – írja az origo.hu a CNBC-re hivatkozva. Ha ugyanis egy épület nem érné el az E minősítésű rendszert, akkor nem adhatók bérbe a benne található bérlemények. 

A skálán egyébként a legrosszabb minősítés a G, míg a legjobb az A. Bár a szabály része a brit kormány tervének, amellyel elérné az ország karbonsemlegességét, nemrég kijött egy kutatás, amely rámutatott, az új rendelkezésnek a londoni irodák mintegy 10 százaléka nem tud megfelelni. Ráadásul az is kiderült, hogy London központjában jelenleg az irodáknak mindössze 20 százaléka esik A vagy B minősítés alá, míg nagyjából 57 százalék D és G kategóriába tartozik.

A szakértők szerint az E-nél rosszabb kategóriába tartozó épületek bérbeadóinak most két választásuk van. Az egyik, hogy megpróbálnak megfelelni a 2023-as elvárásnak, a másik pedig, hogy hosszabb távra terveznek, és egyenesen a B kategóriát célozzák meg. A Kormány ugyanis azt tervezi, hogy 2030-TÓL már minimum B kategóriás energiahatékonyság kell majd a bérbeadáshoz.

Az tehát világos, hogy a brit bérbeadóknak nagyon sok dolguk lesz az irodapiacon, különösen a 2030-as terv életbe lépésével. Az pedig nagy kérdés lesz, hogy mindez hogyan alakítja majd át a vállalatok életét, főleg, ha a távmunka is egyre elterjedtebbé válik.

Fotó: pixabay.com

Partnereink