Nyers őszinteség uralja a Bánáti + Hartvig Építész Iroda új központját

Iroda 2021-06-10

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda (BH) kinőtte régi irodáját, ezért egy új munkahelyet terveztek Újbudán az Alba Regia éttermének épületében. Az újjávarázsolt ingatlan alkalmas arra, hogy betekintést nyújtson a környezetbarát körforgásos építészetbe. A három szinten kialakított irodában összesen hatvan munkatárs fér el kényelmesen.

Újbudán járunk a Fehérvári úton a Hamzsabégi úti vasúti felüljáró előtt száz méterrel, ahol egy „régivágású” épületben alakították ki a Bánáti + Hartvig Építész Iroda új céges központját. Bár egy társasházhoz kapcsolódik, valójában szinte önálló egység az az épület, amelyben az Alba Regia étterem üzemel az 1960-as évek óta. A vendéglátóhely fénykorában a tetőteraszon táncos mulatságokat is szervezett, azonban ma már az épület csupán kis szeletét foglalja el az utcafront felől, a lapostetős épület többi részében egyéb kereskedelmi egységek kaptak helyet.

Majd a BH egyik munkatársa éppen erre járt, és szinte azonnal beleszeretett az épületbe, amelyet 2019-ben meg is vásárolt a cég. Akkoriban az ingatlan nagyon rossz állapotban volt, ezért a megújítás jelentős munkálatokkal járt együtt. Az építésziroda belső pályázatot írt ki, végül a nyertes tervet Lőcsei Vera készítette. Ez egyébként azt is jelentette, hogy a cég a kollégáit is bevonta az alkotó folyamatba, így egy olyan munkahely jött létre, amely az alkalmazottak igényeire van szabva. Vagyis az office brandinget egy kiváló megoldással rögtön ki is pipálták.

A projekt nem csak nagy kihívás volt, hanem kvázi tükröt is tartottak maguk elé, hiszen a BH aktívan népszerűsíti a WELL-szempontokat, amely az emberközpontú, egészséges, a munkavállalók igényeit figyelembe vevő munkatereket tűzi ki célul. Itt most abszolút adott volt a lehetőség, hogy megmutassák, hogyan is képzelik el ezt a valóságban. Ráadásul olyan épületet szerettek volna létrehozni, amelyen keresztül megmutathatják a körforgásos építészet irányelveit is.

Ezek a szempontok végül úgy realizálódtak, hogy egyrészt egy meglévő régi épületet újítottak fel, vagyis nem terhelték a környezetet új épülettel; másrészt több, bontásra került elemet visszaépítettek az épületbe, így kevesebb új építőanyag felhasználására volt szükség. Erre markáns példa, hogy bár a külső nyílászárók már nem feleltek meg az energiahatékony szigetelés elvárásainak, azonban az acélszerkezetű üvegportálok jó állapotban voltak, ezért az alagsori tárgyalótermek válaszfalaiként születtek újjá. Hasonló történt az üvegtéglákkal is, melyek bár az emeleti falakból kibontásra kerültek, szintén a tárgyalók elválasztásában kaptak szerepet. Sőt, néhány régi vasradiátort is sikerült megmenteni, így a hideg hónapokban azok ismét működésbe léphetnek.

Sok esetben a megoldások nem estek egybe az esztétikai szempontokkal, de a BH hosszú távon a körforgásos építészeti szemléletre szavazott, ugyanis meglátásuk szerint fontos, hogy ne vegyünk újat ahelyett, amit újra lehet hasznosítani. Ezen elveket követve a bontás során feltárult felületek bontott állapotukban maradtak; a betongerendák nem kaptak borítást, a nyers téglafalakra nem került festék. Ez a gesztus amellett, hogy a környezet kímélését célozza, az épület történetébe is betekintést nyújt, hiszen láthatjuk az elmúlt hatvan év során zajlott átalakítások nyomait, a gondos és olykor gondatlan kezek munkáját.

Az újonnan beépített elemek is eredeti formájukat mutatják, így a mennyezeti hangszigetelő táblák vagy a gépészet sem kapott burkolatot. Egyedül ott fedtek be felületet, ahol az építészetileg elengedhetetlen volt, így például az alagsorban vízszigetelés került a falakra. A precízen beépített új építőanyagok és a nyers őszinteséget sugalló eredeti elemek együttese egy újfajta, ám koherens esztétikát eredményez.

Fotók: Bujnovszky Tamás

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink