Ők tervezik az RTL új irodaházának belsőépítészeti megoldásait

Iroda 2021-09-23

Modern, belvárosi irodaházba költözik 2024-ben az RTL Magyarország. Az új irodaépület belsőépítészeti terveinek elkészítésére a LAB5 architects csapatát választotta ki a médiavállalat.

A Liget Center és Auditórium fő bázisként funkcionál majd az ország piacvezető médiavállalatának valamennyi dolgozója számára. Az új székház nem mindennapi belső kialakítása számos lényeges szempont figyelembevételével történik. A vállalat hosszútávon hibrid munkavégzésre rendezkedik be, melynek során a kollégák az irodában töltött munkanapok mellett otthonukból is dolgoznak. 

Az irodaépület kialakítása így nem csupán a legújabb trendeknek megfelelően zajlik majd; a vírushelyzet után levont tapasztalatok alapján, az átalakult igényekhez és az új munkafolyamatok sajátosságaihoz igazodva egy teljes mértékben modern munkakörnyezet kerül kialakításra open office jelleggel, a különböző részlegek számára dedikált, de jól elkülöníthető területekkel, shared desk rendszerrel. A korábbi hagyományos kialakításra jellemző cellás irodákat és dedikált asztalokat egy teljesen megújult és átformált, modern munkakörnyezet váltja majd.

Az aktívabb és rugalmasabb funkcionális tér, illetve a hibrid munkarend bevezetése értelemszerűen az eddigi munkavégzés menetét és a szervezeti kultúra átalakulását eredményezi. Az egyre komplexebbé váló munkafolyamatok előmozdítják a projekt alapú működést, így a munkatársak házon belüli mobilitása fontos szempont az új irodaház kialakításakor. Ennek következtében a kollégák úgynevezett „village” alapú munkatérben végzik a munkájukat, ahol az egyes területek egy helyen, de azon belül a projektmunkák által megkívánt formában, mobilisan és mindig az azonos projekteken dolgozó munkatársak között allokált munkaállomásokkal kerülnek kialakításra.

Az RTL Magyarország jelenlegi székházában a köztes időszakban „pilot” jelleggel három folyosó kerül átalakításra az új elvek alapján azzal a céllal, hogy a kollégák tesztelhessék az újonnan kialakított tereket, és felkészülhessenek a munkakörnyezetüket érintő újdonságokra. A három emelet tervezésének lehetőségét három építésziroda nyerte el idén tavasszal, az ő terveik alapján kialakított terek tesztmunkaként szolgálnak az új székház teljes belsőépítészeti munkájára. Az RTL Magyarország döntése alapján a vállalat új székházának belsőépítészeti tervezését a LAB5 architects végezheti, hogy a közel kilencezer négyzetméter alapterületű épületegyüttes, a Liget Center és Auditórium belső terei elnyerhessék a modern igényeknek minden szempontból megfelelő, végső formájukat 2024-re.

Mindemellett az RTL Magyarország – hogy minél jobban felkészülhessen a költözésre és az azt érintő változásokra – munkavállalói körében létrehozott egy minden szervezeti egységet képviselő csoportot, melynek tagjai úgynevezett „épület nagykövetként” véleményükkel, tapasztalataikkal segítik a költözést, illetve a megújult munkakörnyezet és az új szervezeti kultúra kialakítását az elkövetkező években.

„Az RTL Magyarország életében a hibrid munkarendben az irodai jelenlét a csapatmunkáról szól, nem pedig az egyéni munkáról. Ebből adódóan a modern és funkcionális open office erre kiváló lehetőség, és az egyre inkább projekt szemléletű munkamódszerünket erősíti. Az új irodaház belső kialakításának előkészületei során tökéletes partnerre találtunk a LAB5 architects tehetséges építészeinek személyében, akik az RTL Magyarország elvárásainak megfelelően egy modern és minden igényt kielégítő munkakörnyezetet varázsolnak az impozáns, műemlék épületbe. Az új székházba költözés előtti időt szeretnénk arra használni, hogy kipróbáljunk, véleményezzünk, kialakítsunk, és megtanuljunk egy új munkakörnyezetet alkalmazni a jelenlegi székházunkban megvalósuló pilot projekten keresztül” – mondta Kis-Bocz Éva, az RTL Magyarország szervezetstratégiai igazgatója.

„A LAB5 architects munkatársai nagyon örülnek, hogy ilyen jó munkakapcsolat alakult ki az RTL Magyarország csapatával a pilot projekt kapcsán és lehetőséget kapunk a további együttműködésre. Kiemelten inspiráló a feladatban, hogy egy ilyen nagy múltú, sokszínű történelemmel rendelkező épületet választott az RTL Magyarország, ahol nemcsak a jövő kihívásainak kell megfelelni a belső tér létrehozásakor, hanem a műemlékvédelmi szempontoknak is. Véleményünk szerint egy igazán egyedi alkotás születhet majd így” – mondta Erdélyi Linda, a LAB5 architects vezető tervezője.

A Liget Center és Auditórium tulajdonosa és az RTL Magyarország új székházának fejlesztője a WING.

Partnereink