A feldolgozóipar októberben sem váltotta meg a világot. Némi élénkülést tapasztalhatunk

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 50,5, vagyis a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt javulásról, pozitív kilátásokról számoltak be.

A szeptemberi zsugorodást követően októberben mérsékelten erősödő tendenciát figyelhetünk meg, a BMI index ismét 50,0 felett áll. Az indexek többnyire emelkedtek, ám csak négy alindex áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 9,8 százalékponttal emelkedett. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,3 százalékponttal csökkent szeptember után. A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,6 százalékponttal csökkent.

A szállítási átfutási idő index tartósan 50 pont alatt maradt, értéke 4,2 százalékponttal esett vissza. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 7,7 százalékponttal alacsonyabb októberben. A külpiaci mutatók szintén visszaestek, recessziós értéken állnak: az import indexe 1,0 százalékponttal, az exporté 1,5 százalékponttal alacsonyabb a friss felmérés szerint. A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 15,3 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz képest.

A beszerzési mennyiség index 11,2 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 4,5 százalékponttal nőtt e hónapban. A 2023 októberi BMI index magasabb a szeptemberi (47,4) értéknél. Október átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az októberi értékeké 52,4). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a hetedik legalacsonyabb e havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe emelkedett a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a hetedik legalacsonyabb e havi érték. Az új rendelések indexe nőtt, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi októberben. 1995 óta ez a kilencedik legmagasabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe alacsonyabb szeptemberhez képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a negyedik legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index nőtt, értéke 50,0 pont alatt áll és visszaesést mutat. Az e havi indexérték az ötödik legalacsonyabb szeptemberi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index csökkent, ebben a hónapban ismét visszaesést mutat. Az indexérték a tizedik legmagasabb e havi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe emelkedett szeptemberhez képest, az indexérték négy hónap zsugorodás után ismét fellendülést mutat. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, az ötödik legalacsonyabb e havi adat. A beszerzési árak esetében az októberi index nőtt, az indexérték ismét az árak emelkedését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a hatodik legmagasabb e havi érték.

A késztermékkészletek indexe októberben magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez az hatodik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex harmadik hónapja 50,0 pont alatti értéken áll.
A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén mérsékelt visszaesésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban folytatódik.

Ebben a hónapban acél alapanyagok, fatermékek és papír kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fémből, fa alapanyagokból és fali lámpából. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.

Fotó: Getty Images