A Rheinmetall is gyárat épít Szegeden?

Bár a BYD-gyár eltakarta a szemek elől, egy másik nagy projekt is Magyarország harmadik legnépesebb, 160 ezres települését választotta. Ez pedig a nem más, mint a Rheinmetall fejlesztése.

Ez hivatalosan még nem jelentették be, de tavaly nyár óta kommunikálnak róla különböző kormányzati és befektetői szinten is. Ezek közül talán a legmeghatározóbb Bányai Gáborhoz, a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosához, illetve Paul Walf, a Rheinmetall AG közép-európai koordinációs részlegének vezetőjéhez kötődik, akik mindketten arról beszéltek, hogy a Rheinmetall Szegedre tart, írja a delmagyar.hu.

Ezekből az derült ki, hogy a német hátterű, világszinten is meghatározó hadiipari vállalat a civil tevékenységének részeként hidrogént és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzemet létesít. Ebből elsőre nem látszik, miért olyan fontos ez a terv, pedig amennyiben valóban megvalósul, azzal szintet lép a magyar védelmi ipar.

Több okból is. Egyrészt nem csupán gyártást vinne Szegedre a Rheinmetall, hanem masszív kutatás-fejlesztést is, hiszen az összeszerelő üzem mellett itt lenne egy lézertechnológia-bázis is. A beruházást magát is a Szegedi Tudományegyetem tudományos ipari parkjába, a kivitelezési szakaszban tartó Science Parkba – az ELI ALPS, a szegedi lézerközpont közvetlen szomszédságába – költöztetnék. Ezzel első fecske lenne ebben az infrastruktúrában, amely más cégekre is ösztönzően hatna.

Az előzetes elképzelések szerint a Rheinmetall üzemének megépítése 2024 második felében kezdődhet meg. Nem kis komplexumról van szó, ugyanis ezres nagyságrendű új munkahely jönne létre. Fegyvereket és lőszereket nem fog a német cég előállítani, azonban olyan munkafolyamatokat végezhetnek el, amelyek végső soron hadieszközök előállítását is szolgálhatják.

Fotó: Getty Images