Alig érkezett tőke az ingatlanalapokba

Februárban 2,4 százalékkal, 231 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon; a tőkeáramlások eredője plusz 228 milliárd forint volt; a hónap végén a Bamosz-tagok 9800 milliárd forintot kezeltek – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

A pénzpiaci alapokhoz közel 8,5 milliárd forintnyi tőke áramlott, összességében 3,5 százalékkal nőtt a hónapban a vagyon. Úgy tűnik, hogy megtört az előző év második felében tapasztalható tőkebeáramlás lendülete, de még mindig vonzó a befektetők számára a kategória. 

A kötvényalapokhoz továbbra is özönlik a friss tőke, februárban 216 milliárd forint érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák közül. Arra is felhívták azonban a figyelmet, hogy a rövid futamidejű kötvényalapokhoz érkezett a friss tőke jelentős része, mintegy 208 milliárd forint. A hosszú futamidejű kötvényalapoknál a tőkebeáramlás 8 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz mindössze 200 millió forint érkezett. A hozamok csekély részben járultak csak hozzá a vagyonnövekedéshez, de így is 7,8 százalékos volt a havi növekedés a legnagyobb kategóriában.

A vegyes alapoktól 3,2 milliárdnyi tőke távozott és a hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 0,9 százalékkal csökkent a hónapban. A kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz érkezett friss tőke (7,3 milliárd forint), de a másik két alkategóriánál tőkekiáramlás volt: az óvatos vegyes alapoktól 4,9 milliárdnyi tőke távozott, míg a dinamikus alapoktól 5,6 milliárdnyi. A részvényalapoknál 7,4 milliárd forint tőke áramlott ki, az árfolyammozgások sem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 2,5 százalékkal csökkent.

A tőkevédett alapokba csaknem 6 milliárd forint áramlott be, aminek oka mindenekelőtt az új alapok megjelenése volt, a nettó eszközérték 11,7 százalékkal nőtt, de a nagy növekedés mögött az alacsony bázis áll elsősorban. Az abszolút hozamú alapok esetében tőkekiáramlás volt 1,6 milliárd forintos értékben. A hozamok azonban valamelyest kedvezően alakultak, így 0,3 százalékkal nőtt a kategória vagyona a hónap során.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban tőkekiáramlás volt 1,2 milliárdos értékben, amely egy megszűnt alap számlájára írható. A hozamok ezen némileg javítani tudtak, de a kategória vagyona így is  2,2 százalékkal csökkent februárban. Az ingatlanalapokba alig egymilliárdnyi tőke érkezett a hónap során. A hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,6 százalékkal nőtt a második legnagyobb kategóriánál.

Fotó: Getty Images