Átadták az Év Befektetője díjakat

Minden nehézség ellenére, amely a háborúval és a szankciókkal összefüggésben érte a gazdaságot, a magyar kormány kitart a beruházásösztönző politikája mellett, nem von el forrásokat erről a területről – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Nemzeti Befektetési Ügynökség – HIPA Az Év Befektetője 2022 díjátadó gálán múlt héten.

Sikeres évet zártunk

2022 minden idők legsikeresebb befektetési éve volt, aminek a hasznát az egész ország, a magyar közösség és az itt tevékenykedő gazdasági szereplők is látni fogják. A kormány nagyra értékeli a vállalatok – legyen szó magyar vagy külföldi társaságokról – által elvégzett munkát a magyar gazdaság érdekében, azt, hogy a bizonytalanságok ellenére nem fogták vissza a terveiket, hanem épp ellenkezőleg, a befektetés és fejlődés mellett döntöttek – mondta az államtitkár.

Joó István, a HIPA vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta: a kormány az ügynökségnek minden segítséget megadott a befektetésösztönzési rendszer rugalmas és hatékony működtetéséhez. Beszélt arról is, hogy felgyorsították a folyamatban lévő tárgyalásokat és az ipari parkokhoz köthető infrastrukturális fejlesztéseket annak érdekében, hogy minél több projekt valósulhasson meg az országban.

A kormány új feladattal bízta meg nemrég az intézményt, a 150 milliárd forintos keretösszegű gyármentő programmal, amely vissza nem térítendő támogatásokat biztosít vállalatoknak energiahatékonyságra és energiatermelő beruházásokra.

Kifejtette: a koronavírus-járvány a beszállítói láncokat tette töredezetté, a szomszédos országban dúló háború az energiaárakat emelte soha nem látott szintre. Ilyen kiszámíthatatlan gazdasági körülmények között minden korábbinál nagyobb lett a súlya a befektetésösztönzési munkának.

Győztesek

A gálán kilenc kategóriában díjazták a vállalatokat: Az év stratégiai befektetése díjat a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) kínai hátterű globális energia technológiai vállalat, Az év új beruházója díjat a W-Scope koreai akkumulátor gyártó, Az év állandó újrabefektetője díjat a Nestlé svájci tulajdonú édesipari vállalat kapta.

A befektetői életműdíjat a Mercedes-Benz járműgyártó, Az év innovatív termék befektetés díjat az elektromos autókat gyártó kínai NIO, Az év k+f beruházója díjat a Continental német autóipari csoport, Az év legnagyobb volumenű képzési programja díjat a Vajda-Papír papírtermékgyártó nyerte el. Az év ipari parkja a Makói Ipari Park lett, miközben Az év beszállítója díjjal a magyar tulajdonú Titán’94 szerszámkészítő és forgácsoló céget tüntették ki.

Fotó: MTI/ Lakatos Péter