Átadták a hazai tulajdonú Wellis ózdi üzemcsarnokát

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ennek eléréséhez olyan fontos kormányzati döntések kellettek, amelyek a segélyek osztogatása helyett a munkahelyekre, a fejlesztésekre és a beruházásösztönzésre helyezték a hangsúlyt. „A rekorddöntéshez szükség volt a magyar munkavállalók kiváló teljesítményére és azokra a bátor vállalatokra, amelyek a koronavírus-világjárvány ideje alatt is mertek fejleszteni és termékeikkel új piacokat tudtak szerezni a világban”. Hozzátette: soha annyian nem dolgoztak Magyarországon mint jelenleg.

Miközben Magyarország lakosságszámát tekintve csak 95. a világon, exportteljesítménye a 34. helyen áll a globális rangsorban. Ráadásul az utóbbi időszakban megfigyelhető volt a magyar tulajdonban lévő cégek megerősödése, folyamatosak a nemzetközi sikerek – húzta alá.

Szijjártó Péter a medencegyártással foglalkozó, hazai tulajdonú Wellis Zrt. ózdi üzemcsarnokának átadásán vett részt, amelyen újabb kapacitásbővítő fejlesztést is bejelentettek. A tervezett kétmilliárd forintos projekthez az állam 625 millió forint támogatást nyújt, így hozzájárulva száz új munkahely létrehozásához. Beszédében kiemelte, hogy a pandémia az egész világot komoly próbatételek elé állította, még a „leggazdagabb, legerősebb, legnagyobb országok is szinte összeroppantak a terhelés súlya alatt”.

Az elmúlt két évben szerinte szinte kizárólag negatív hírek érkeztek a világgazdaságból, 114 millióan váltak munkanélkülivé, a közvetlen beruházások értéke pedig 42 százalékkal visszaesett. „A világgazdasági status quo megtört, és új korszak kezdődött, amely éles versennyel indul a felszabadulókapacitások újraelosztásáért” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ez hazánk számára kihívást, de egyben nagy lehetőséget is jelent.

„A válságkezelés magyar modellje úgy foglalható össze, hogy az emberek életét oltással, a munkahelyeket pedig beruházással kell megmenteni” – hangsúlyozta. Mint mondta, ez a stratégia sikeresnek bizonyult, s komoly lépéselőnyt jelentett a magyar gazdaság számára, amely így már tavaly nyáron elérhette a krízis előtti teljesítményét. A Wellis Európa legnagyobb jakuzzigyártójának számít, a masszázsmedencék piacán mára a világ öt legnagyobb szereplője közé tartozik. A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy az amerikai piacok kiszolgálását célzó új gyártósorral 100 ezer darabra nő a vállalat éves termelési kapacitása. Tájékoztatása szerint a cégvezetés 80 százalékos exporthányaddal kalkulál, ami hozzájárul majd a magyar exportteljesítmény további növekedéséhez.

Fotó: MTI – Vajda János