Az ingatlanbefektetések volumene elérheti a 2020-as szintet

A világjárvány okozta folyamatos fennakadások ellenére a 2021 első három negyedévére vonatkozó, összesen 7,3 milliárd eurós beruházási volumen mindössze 10%-kal csökkent éves szinten, és kb. 20%-kal alacsonyabb, mint 2019 azonos időszakában.  A The CEE Investment Scene kiadványban a Colliers becslése szerint a 2021-es év végi volumenek a 2020-as szinthez hasonlóan 10,0 és 11,0 milliárd euró között alakulnak.

Egyenként a legtöbb ország elmarad a járvány előtti volumenektől, de Lengyelország, a 2021-es volumen 56%-ával, Magyarország és Szlovákia a 2020-as szinthez képest emelkedett. A tranzakciók jellemzően erős negyedik negyedéve azonban elmaradhat, mivel számos piacon nem áll rendelkezésre elegendő termék, és a befektetők számára továbbra is nehézkes az utazás. 

Q3 2021 Prime Yields és 12 hónapos előrejelzés 

Kevin Turpin, a CEE regionális piackutatási igazgatója emondta: „A régió számos piacán korlátozott mozgásokat regisztráltunk az elsődleges hozamokban, főként azért, mert továbbra sem állnak rendelkezésre a további változásokat alátámasztó tranzakciós bizonyítékok. A legfőbb kivételt azonban a logisztika elsődleges hozamai jelentik, amelyek 2020 első negyedéve óta átlagosan csaknem 100 bázisponttal emelkedtek KKE-szerte, Lengyelországban pedig több mint 180 bázispontot értek el. Továbbra is az a véleményünk, hogy bár elkerülhetetlenek a további befelé irányuló elmozdulások, az alapvető és jól teljesítő eszközöknek jobban meg kell állniuk, miközben nagyobb nyomás nehezedik a másodlagos termékekre”.  

Közép- és kelet-európai áramlások ágazatonként 

Az irodai szektornak épphogy sikerült megőriznie első helyét, 36%-os részesedéssel a 2021. első negyedévi volumenből. A logisztika és a lakóingatlanok továbbra is egyre nagyobb volumeneket könyvelnek el, amit csak a piacon rendelkezésre álló, eladásra kínált termékek szűkössége fékez. A kiskereskedelmi volumeneket továbbra is a kiskereskedelmi parkok és a szupermarketek támogatják, míg a vendéglátóipari volumenek összességében korlátozottak maradnak.

Közép- és kelet-európai áramlások a vevő származási helye szerint

A nyugat- és észak-európai alapok 2021 első három negyedévében az összes befektetési volumen 42%-át adták, a tőke leginkább Németországból, az Egyesült Királyságból és Svédországból érkezett. A kelet-közép-európai tőke is igen aktív volt, 30%-os részesedéssel az összes volumenből. A csehországi székhelyű tőke volt összességében a legaktívabb 19%-os részesedéssel, és a cseh volumen 53%-áért, a szlovákiai volumen 80%-áért volt felelős, miközben Lengyelországban, Romániában, Magyarországon és Bulgáriában is regisztráltak akvizíciókat. A magyar tőke szintén aktív maradt, mind a belföldi, mind a régióbeli, többek között romániai és lengyelországi akvizíciókkal.

Gazdasági mutatók és mozgatórugók 

Az előttünk álló időszakról szólva Kevin Turpin a következőket mondta: „A gazdaságok a régióban viszonylag jól tartják magukat. Számos olyan kérdés van azonban, amely nagy aggodalmat és vitát vált ki, és amelyek közül sok hatással lesz az ingatlanágazatra a kínálat, a kereslet és a megfizethetőség szempontjából. Először is, az ESG téma az ingatlanbefektetések során a változás és a siker kulcstényezőjévé vált és a jövőben is az lesz. Emellett az ellátási lánc és a munkaerő kérdései hiányt és áremelkedést okoznak az építőanyagok és az alapvető összetevők és áruk tekintetében más iparágakban. Az energiaválság és más inflációs nyomások mellett a lakásárak is megugrottak, ami aggodalomra ad okot a megfizethetőséggel kapcsolatban. Ennek költségeit végső soron a fogyasztó fogja viselni, vagy pedig a dolgok rendeződéséig a nadrágszíj megszorításának bizonytalan időszaka fog eluralkodni”.