Az Univer hatalmas gyárfejlesztést valósított meg Kecskeméten

A kecskeméti Univer Product Zrt. több mint a duplájára, évi 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását a kormányzati támogatással közel 8 milliárd forint értékű, kedden átadott beruházásnak köszönhetően.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az átadó ünnepségen elmondta: a fejlesztés révén egyebek mellett a Kecskemét-Hetényegyházán kialakított üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készül a jövőben a hungarikum Erős Pista és a Piros Arany. Kiemelte: a kormány stratégiai célja a rendszerváltás éveiben meggyengített élelmiszeripar újjászervezése, a magyarországi piacon a magyar élelmiszerek arányának növelése.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke elmondta: a vállalat 75 éves fennállása „egy olyan történeti példázat, amelyben az Univer egy határokon átnyúló védjegyet jelent”. A cég termékei, köztük a hungarikummá nyilvánított Piros Arany és az Erős Pista olyan csúcsteljesítményei a magyar élelmiszeriparnak, amelyek egyre nagyobb teret hódítanak világszerte.

Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója elmondta: a beruházás során megépítettek egy 8400 négyzetméteres csarnokot gyártóüzemmel, raktárral, laboratóriumokkal. A 21. századi technológiát felvonultató üzemcsarnokban készülnek majd az Univer Product Zrt. hungarikumai mellett számos más magyar ételízesítői is, egyebek mellett a gulyáskrém, a reszelt torma vagy éppen a hagymakrémek. A nem egészen két év alatt megújult üzembe új tubus- és üvegtöltő berendezéseket vásároltak.

Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója elmondta: az 1948-ban alapított, idén 75 éves fennállását ünneplő, jelenleg is magyar tulajdonban lévő cég első élelmiszeripari üzeme 1965-ben kezdte meg működését a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. Kínálatukban 1983-ban még nyolc termék, napjainkban viszont már közel ezer féle szerepel.

A cég termeltetési rendszere több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar termelőre épül. A teljes kapacitásának elérésekor a gazdák mintegy 600 hektárról közel 10 ezer tonna minőségi erős- és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát és kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát szállítanak majd az üzembe.

Fotó: MTI/Bús Csaba