BMI: enyhe bővülés decemberben

A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be az előző hónaphoz képest. A novemberi felívelést követően az év utolsó havában is mérsékelt bővülést figyelhetünk meg, a BMI index kevéssel 50,0 felett áll.

Az indexek többnyire emelkedtek, kilenc index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 0,5 százalékponttal emelkedett. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 4,5 százalékponttal nőtt november után. A foglalkoztatás 50 pont felett áll, az indexérték 2,9 százalékponttal nőtt. A szállítási átfutási idő index immár 50,0 alatt áll, értéke 17,1 százalékponttal esett vissza.

A vásárolt készletek index értéke 7,2 százalékponttal magasabb decemberben novemberhez képest. A külpiaci mutatók közül az import indexe 4,8 százalékponttal emelkedett, az exporté 6,0 százalékponttal nőtt a friss felmérés szerint. A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 16,2 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest.

A beszerzési mennyiség index 6,5 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 4,5 százalékponttal nőtt e hónapban. A 2023 decemberi BMI index magasabb az novemberi (52,2) értéknél. December átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a decemberi értékeké 52,7). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a tizennegyedik legmagasabb e havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a hatodik legalacsonyabb e havi érték. Az új rendelések indexe nőtt, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi decemberben. 1995 óta ez a hetedik legalacsonyabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe csökkent októberhez képest. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a negyedik legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index nőtt, értéke 50,0 pont felett bővülést mutat. Az e havi indexérték az negyedik legmagasabb érték 1995 óta. A foglalkoztatottsági index nőtt, ebben a hónapban ismét bővülést mutat. Az indexérték a negyedik legmagasabb e havi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe emelkedett novemberhez képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a negyedik legmagasabb e havi adat. A beszerzési árak esetében a decemberi index nőtt, az indexérték az árak mérséklődését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a kilencedik legmagasabb e havi érték.

A késztermékkészletek indexe decemberben magasabb az előző hónaphoz képest, értéke bővülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag felettinek tekinthető, ez a kilencedik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A külpiaci mutatók közül az exportindex ismét 50,0 pont felett áll. A másik külpiaci mutató is bővülést jelez, az importindex esetében mérsékelt javulás figyelhető meg. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban is folytatódik.

Ebben a hónapban üveg kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, csomagolóanyagból, elektronikai eszközökből és polírfolyadékból. Jelentősebb árcsökkenésről papíralapanyagok kapcsánszámoltak be válaszadóink.

Fotó: pixabay