BMI: enyhe visszaesést tapasztaltak szeptemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 47,4. A válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt visszaesésről, pozitív kilátásokról számoltak be. Az augusztusi zsugorodást követően szeptemberben javuló tendenciát figyelhetünk meg, ennek ellenére a BMI index továbbra is 50,0 alatt maradt.

A Beszerzési Menedzser Index szeptemberben

Az indexek többnyire emelkedtek, de kettő kivételével a recessziós tartományban állnak e hónapban. Az új rendelések mennyisége csökkent, az indexérték 0,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, a szeptember havi indexérték 5,2 százalékponttal emelkedett augusztus után. A foglalkoztatás épphogy 50 pont alatt áll, az indexérték 0,6 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index tartósan 50 pont alatt maradt, értéke 4,3 százalékponttal esett vissza. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 4,7 százalékponttal növekedett.

A külpiaci mutatók nőttek, ám recessziós érétken állnak: az import indexe 0,9 százalékponttal, az exporté 1,5 százalékponttal emelkedett szeptemberben. A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 2,0 százalékponttal magasabb augusztushoz képest. A beszerzési mennyiség index 5,5 ponttal esett vissza. A késztermékkészletek indexe 1,0 százalékponttal nőtt e hónapban. A 2023 szeptemberi BMI index magasabb az augusztusi (46,7) értéknél. Szeptember átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a szeptemberi értékeké szintén 52,6). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb e havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe emelkedett a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a hatodik legalacsonyabb e havi érték. Az új rendelések indexe csökkent, az index az új rendelések állományának csökkenését jelzi augusztushoz képest. 1995 óta ez a legalacsonyabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe alacsonyabb augusztushoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a negyedik legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index csökkent, értéke 50,0 pont alatt maradt és visszaesést mutat. Az e havi indexérték a legalacsonyabb szeptemberi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index csökkent, ebben a hónapban bővülést követően visszaesést mutat. Az indexérték a tizenharmadik legmagasabb szeptemberi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe visszaesett augusztushoz képest, az indexérték negyedik hónapja szűkülésre utal. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legalacsonyabb e havi adat. A beszerzési árak esetében a szeptember havi index nőtt, az indexérték ismét az árak emelkedését jelzi, két havi árcsökkenési tendencia után. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a harmadik legalacsonyabb e havi érték.

A késztermékkészletek indexe szeptemberben magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a harmadik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex harmadik hónapja 50,0 pont alatti értéken áll. A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén mérsékelt visszaesésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban folytatódik.

Ebben a hónapban acél alapanyagok, acéllemez, fatermékek, élőcsirke, hideg acélalapanyagok, kacsahús, kerámia, papír és savállók kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fertőtlenítőszerekből, speciális papírtípusokból és textíliából. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be válaszadóink alapanyagok, fa (nyárfa és ipari fa), fűrészárú, kommoditív műanyagok, szilva, szőlő, vas, valamint üveg esetében.

Fotó: Getty Images