BMI: folytatódik a visszaesés a feldolgozóiparban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 45,7, amely alacsonyabb, mint a hosszú távú havi átlag (52,3).

A válaszadók az előző hónaphoz képest folytatódó visszaesésről számoltak be. A júniusi markáns szűkülést követően júliusban enyhébb zsugorodást figyelhetünk meg. A részindexek vegyesen változtak az előző hónaphoz képest, többségük a recessziós tartományban áll. Az új rendelések mennyisége csökkent, ám az indexérték 1,1 százalékponttal növekedett.

A termelési mennyiség index enyhe bővülést jelez, az e havi indexérték 0,1 százalékponttal emelkedett június után. A foglalkoztatás indexe ismét 50 pont felett áll, az indexérték 2,4 százalékponttal nőtt júniust követően. A szállítási átfutási idő index tartósan 50 pont alatt maradt, ugyanakkor értéke 4,8 százalékponttal nőtt. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 0,9 százalékponttal csökkent e hónapban.

A külpiaci mutatók hosszantartó bővülést követően zsugorodást mutatnak. Az import indexe 4,2 százalékponttal, az exporté 2,5 százalékponttal esett vissza e hónapban. A beszerzési árak csökkentek, az index értéke 7,6 százalékponttal esett vissza. A beszerzési mennyiség index 5,5 ponttal emelkedett.

A késztermékkészletek indexe 1,6 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2023 júliusi BMI index alacsonyabb a júniusi (44,6) értéknél. Július átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júliusi értékeké 52,3). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb júliusi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe emelkedett a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez a legalacsonyabb e havi érték. Az új rendelések indexe ezúttal nőtt, az index az új rendelések állományának csökkenését jelzi júniushoz képest. 1995 óta ez a legalacsonyabb júliusi érték.

A szállítási átfutási idő indexe magasabb májushoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi július havi értékeket vizsgálva az idei a tizenegyedik legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index visszaesett, értéke 50,0 pont alatt erős visszaesést mutat. Az e havi indexérték a második legalacsonyabb júliusi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index nőtt, s ebben a hónapban ismét bővülésre utal, a júniusi egyhavi szűkülés után. Az indexérték a hetedik legmagasabb júliusi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe emelkedett júniushoz képest, az indexérték második hónapja szűkülésre utal. A beszerzési árak esetében a június havi index csökkent, az indexérték 50,0 alatti értéke harmincöt hónapig tartó áremelkedési tendenciát szakított meg. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a legalacsonyabb e havi érték.

A késztermékkészletek indexe júniusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke erős szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a második legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex hét hónapos bővülés után 50,0 pont alatti értéken áll. A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén visszaesésről mérsékelt beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg.

Ebben a hónapban bútorlap, csomagolóanyag, elektronikai komponensek, festék, gyümölcs, kacsahús, olaj, papír alapanyagok és tűzifa kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acél alapanyagokból, csomagolóanyagokból, elektronikai eszközökből, fóliából, melegen hengerelt zárt szelvényből, műgyantából, speciális elektronikai eszközökből, termosztátból, vasból és villanymotorból.

Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be válaszadóink acél, acéllemez, élőcsirke, fa alapanyag (nyárfa és ipari fa), fém, fűrészárú, hidegen hengerelt horgonyzott acéllemez, műanyag, nyerstej, száraz alapanyag (búzafélék), tejsavópor, tészta és tojás, valamint vas alapanyag esetében.

Fotó: pixabay