BMI: lassabb bővülés áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,8. Áprilisban a válaszadók az előző hónaphoz képest visszafogott bővülésről számoltak be. A márciusi mérsékelt bővülést követően ebben a hónapban lassabb ütemű növekedést figyelhetünk meg, a BMI index 0,4 százalékponttal csökkent, 50,0 feletti értéken áll.

A 2024 április BMI index nagyobb a márciusi (52,2) értéknél. Április átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az áprilisi értékeké 52,2). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a tizedik legalacsonyabb e havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a negyedik legalacsonyabb e havi érték. Az új rendelések indexe nőtt, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi áprilisban. 1995 óta ez a tizenegyedik legmagasabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe csökkent márciushoz képest. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei az ötödik legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index nőtt, értéke ismét 50,0 pont felett áll, ezzel bővülést mutat. Az e havi indexérték a ötödik legmagasabb érték 1995 óta. A foglalkoztatottsági index nőtt, de ebben a hónapban is zsugorodást mutat. Az indexérték a tizenharmadik legmagasabb e havi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe nőtt márciushoz képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a tizennegyedik legalacsonyabb e havi adat. A beszerzési árak esetében az e havi index nőtt, az indexérték összességében az árak erős emelkedését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legalacsonyabb e havi érték.

A késztermékkészletek indexe áprilisban magasabb az előző hónaphoz képest, értéke a készletszint emelkedésére utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag feletti tekinthető, ez a tizenegyedik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben és 2022-ben is tízet, 2023-ban ismét hatot.

A külpiaci mutatók közül az exportindex 50,0 pont felett, míg az importindex 50,0 alatt áll. Az indexértékek mozgásában az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban és a 2024-es év elején is folytatódott.

Ebben a hónapban habképző anyagok, némely hideg acélok, fa- és papíráru kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, melegen hengerelt és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről granulátumok és műanyagok, valamint színesfémek kapcsán számoltak be válaszadóink.

Fotó: Getty Images