BMI: mérsékeltebb visszaesés augusztusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 46,5, amely alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,6). A felmérésben vizsgált részindexek többnyire emelkedtek, ám e hónapban is szűkülésről árulkodnak az értékek. Az emelkedés mértéke csak egy esetben haladta meg az öt százalékpontot.

A válaszadók az előző hónaphoz képest folytatódó, de mérséklődő visszaesésről számoltak be. A júliusi zsugorodást követően augusztusban javuló tendenciát figyelhetünk meg, ám a BMI index továbbra is 50,0 alatt maradt. Az indexek többnyire emelkedtek az előző hónaphoz képest, ám egy kivételével a recessziós tartományban állnak. Az új rendelések mennyisége csökkent, ám az indexérték 1,2 százalékponttal növekedett. A termelési mennyiség index második hónapja visszaesést mutat, az augusztus havi indexérték 1,0 százalékponttal emelkedett július után.

A foglalkoztatás indexe ismét 50 pont felett áll, az indexérték 1,1 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index tartósan 50 pont alatt maradt, értéke 1,1 százalékponttal esett vissza. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 1,6 százalékponttal növekedett. A külpiaci mutatók ismét zsugorodást mutatnak. Ennek ellenére az import indexe 5,6 százalékponttal, az exporté 3,3 százalékponttal emelkedett augusztusban.

A beszerzési árak csökkentek, az index értéke 4,0 százalékponttal magasabb júliushoz képest. A beszerzési mennyiség index 0,6 ponttal emelkedett. A késztermékkészletek indexe 0,3 százalékponttal csökkent e hónapban. A 2023 augusztusi BMI index magasabb a júliusi (45,9) értéknél. Augusztus átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az augusztusi értékeké 52,6). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb e havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe emelkedett a hónapban, az 50,0 pont alatti érték a termelt mennyiség csökkenését jelzi. 1995 óta ez a legalacsonyabb e havi érték. Az új rendelések indexe ezúttal nőtt, az index az új rendelések állományának csökkenését jelzi júliushoz képest. 1995 óta ez a második legalacsonyabb augusztusi érték.

A szállítási átfutási idő indexe alacsonyabb júliushoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a tizedik legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index emelkedett, értéke 50,0 pont alatt maradt és visszaesést mutat. Az e havi indexérték a második legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index csökkent, ebben a hónapban ismét bővülésre utal. Az indexérték a tizenötödik legmagasabb augusztusi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe emelkedett júliushoz képest, az indexérték harmadik hónapja szűkülésre utal. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legalacsonyabb e havi adat. A beszerzési árak esetében az augusztus havi index nőtt, az indexérték második hónapja 50,0 alatt áll, hosszantartó emelkedési tendencia után. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb e havi érték.

A késztermékkészletek indexe augusztusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke erős szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex második hónapja 50,0 pont alatti értéken áll.
A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén mérsékelt visszaesésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg.

Ebben a hónapban acél alapanyagok, alumínium, fa, fűrészáru, földpát, kacsahús, kaolin, papír, réz és takarmányáru kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, elektronikai eszközökből és salátából zöldségfélékből. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be válaszadóink acéllemez, élőcsirke, fa alapanyag (nyárfa és ipari fa), fém, fűrészárú, melegen hengerelt horgonyzott acéllemez, műszaki berendezések, valamint vegyszerek esetében.

Fotó: Getty Images