Bővül a Mapei hazai gyára és logisztikai bázisa

Felgyorsítja a magyarországi építkezéseket a Mapei új beruházása, melynek keretében egy fedővakolat gyártó gépsor és egy 12 ezer négyzetméteres új raktár létesül. A nyolcmilliárd forintból, 2025-re megvalósuló beruházás Magyarország mellett a régiót is képes ellátni a hőszigetelő rendszerekhez kapcsolódó magas minőségű vakolatokkal.

Az inflációs környezet, a növekvő üzemanyagköltségek az építőipari termékek gyártásában jelentős átalakulást hozott: sokkal inkább megéri helyben termelni, mint akár több száz kilométerről beszerezni a szükséges anyagokat. A Mapei gyárai Magyarországtól 800-1000 kilométerre Olaszországban és Lengyelországban vannak, így ebben a régióban gazdaságossá vált egy új gyártósor építése, ahonnan a szomszédos országokat is ki lehet szolgálni.

A KSH adatai szerint az év első felében 7 százalékkal csökkent a hazai építőipari termelés az előző év előző időszakához képest. A Mapei fedővakolat rendszerei iránt azonban így is egyre növekszik a kereslet, ezért is döntöttek a nyolcmilliárd forintos beruházás megvalósítása mellet.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a fedővakolatok tartóssága kiemelten fontos, mert ellenállóbbá teszik a hőszigetelő rendszereket. A nem túl magas minőségű panelprogramok kapcsán látható, hogy milyen problémát okoz, ha néhány év múlva elválik a ragasztó a felülettől, vagy fakul illetve repedezni kezd a színvakolat. Egy jól megválasztott vakolat hosszú évtizedekig karbantartás nélkül védi a hőszigetelést. Erre kínál alternatívát a Mapei fedővakolat rendszere.

A fejlesztést a jelenlegi gyártó- és raktárkapacitás kinövése indokolta. A létesítendő gépsor zárt rendszerű és a termékek csomagolásáig teljesen automata, mely megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi és egészségvédelmi előírásoknak. A vállalat 2017-ben hajtott végre hasonló nagyságrendű fejlesztéseket, gyártó és raktárkapacitásának bővítésével. Majd 2020 év végére a termelés meghaladta a 100 000 tonnát, és a 15 000 m2-es raktárterület is elérte maximum kapacitását.

A fejlesztés további indoka, hogy a tervezett új gyárban készülő termékeket jelenleg Olaszországból és Lengyelországból importálja a vakolat termékeket, és így kerülnek tovább a hazai fogyasztókhoz. Amennyiben ezen építőanyagok gyártása Magyarországon történik, jelentősen csökken az ellátási útvonal. A vállalat további tervei között szerepel a vakolatgyár megépítése mellett egy képzési központ létesítése Budaörsön.