Évtizedes hagyománya van a Cordiánál az adatalapú döntéseknek

A hazai újlakás-piac egyik meghatározó szereplője a Cordia-csoport, akik az évek során számos lakópark-fejlesztéssel nyerték el a lakásvásárlók és a szakma bizalmát. A folyamatosan érkező sikerek azonban nem jönnek maguktól, a jól csengő márkanév és a modern lakóparkok mögött világos vízió, szilárd munkafolyamatok, alapos piacismeret és tudatos piaci aktivitás rejlik. A Cordia működéséről, a szakmai és gazdasági sikerekről, az adatalapú döntésekről, illetve az ingatlan.com beruházói adatplatformjáról Görög Áront, a Cordia-csoport értékesítési igazgatóját kérdeztük.

Vízió a szakmai sikerek mögött

– A Cordia több mint húsz éve van jelen a hazai ingatlanpiacon, ez idő alatt pedig megannyi ingatlanfejlesztést valósított meg. Egy külső szemlélőnek ez kis túlzással úgy hathat, mintha minden lakópark beruházásotoknál előre borítékolható lenne a siker. Milyen céges szemlélet, vízió van a Cordiánál, ami ezeket a sikereket eredményezi?

– Hosszú távon gondolkodunk, hosszú távú kapcsolatokat építünk, beszállítóinkkal, ügyfeleinkkel és más partnereinkkel erős csapatként dolgozunk együtt – ezt nem is lehet másképp, főleg, ha városnegyed-rehabilitációról van szó. A 2008-as pénzügyi válság legrosszabb időszakában is bizonyítottuk rugalmasságunkat, minden ígéretünket igyekeztünk betartani mind a beszállítóink, mind a vevőink felé. 

Fontos, hogy az elmúlt két évtizedben a Cordia – a Futureal-csoport tagjaként – nemzetközi ingatlanpiaci szereplővé nőtte ki magát, hiszen Magyarország mellett jelen vagyunk számos lengyel városban, Romániában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában is. Úgy véljük, hogy eddigi sikereink alapvetően a kiváló csapatunknak, az innovatív és felelős piaci magatartásunknak, pénzügyi erőnknek, a helyi piacokra vonatkozó tudásunknak és globális kapcsolatainknak köszönhetőek.

– A működésetek során kedvezőbb és nehezebb piaci helyzetben is belevágtatok lakóparkok építésébe. Hogyan tudtok alkalmazkodni a változó gazdasági környezethez és minimalizálni a kockázatokat úgy, hogy közben a stratégiai céljaitok is megvalósuljanak?

– Folyamatosan figyeljük a piaci és a makrogazdasági folyamatokat, ezek függvényében döntünk projektjeinkről, a telekvásárlástól kezdve a koncepció kidolgozásán és megvalósításán át a termékek piacra viteléig, árazásáig. Azt, hogy ezt sikerrel tettük, jól jelzi, hogy eddig több mint tízezer lakást értékesítettünk piacainkon. 

A már említett hosszú távú tervezés és gondolkodás kell ahhoz is, hogy bele merjünk vágni olyan, akár évtizeden átívelő projektekbe, mint a Corvin Sétány fejlesztése volt, vagy amilyen a 14 hektáros Duna-parti terület megújítását jelentő Marina City is lesz.

Adatalapú döntések az építőiparban

– Egyre inkább elterjedt szemlélet az építőiparban az adatalapú döntéshozatal, és a megbízható adatokra való alapozás. A Cordiánál mennyire a mindennapok része az adatalapú döntéshozatal?

– A Cordiánál évtizedes hagyománya van az adatgyűjtésnek és az adatalapú döntéseknek. Saját elemzői csapatunk mind a külső környezetet, mind a belső teljesítményt folyamatosan monitorozza és részletekbe menően elemzi.

Ez a szemlélet az ingatlanfejlesztés teljes folyamatában megjelenik: már az akvizíció során adatalapú döntést hozunk a piaci környezetből rendelkezésre álló információk alapján. Ugyanígy az értékesítés és a lakásátadásokat követő időszakot is végig követjük.

A Cordia minél nagyobb tudatosságra és professzionalizmusra törekszik. Célunk, hogy folyamatosan tanuljunk, amihez elengedhetetlenek az adatok és az adatalapú visszacsatolások.

– A korábbi projektjeitek során milyen adatforrásokat használtatok, és azokból mennyire tudtatok megalapozott döntéseket hozni?

– Az új építésű piacról folyamatosan gyűjtünk adatot és elemezzük a kereslet és kínálat alakulását. Budapesten több, mint másfél évtizede lakásszintre lebontva rendelkezünk adatokkal az új építésű piacról. Magyarországhoz hasonlóan a nemzetközi divízióinkban (Romániában, Spanyolországban és Lengyelországban) is ez történik. A piaci információkat negyedévente részletesen áttekintjük és ennek tükrében értékeljük a saját teljesítményünket, ami alapja a következő időszak megtervezésének.

A piaci információkat negyedévente részletesen áttekintjük és ennek tükrében értékeljük a saját teljesítményünket, ami alapja a következő időszak megtervezésének. Emellett az érdeklődői és vevői adatbázisunk is sok információval szolgál, a tőlük kapott visszajelzés hasznos a piac megértésében. 

A leghatékonyabb hirdetések kialakításához szintén adatalapú elemzést használunk. Folyamatosan monitorozzuk a felhasználói szokásokat és a vevőink optimális célzásához szükséges teszteket, kampányokat futtatunk. Törekszünk a legújabb technológiákkal optimalizálni megjelenéseinket, hogy ajánlataink közül a leginkább releváns jelenhessen meg lakásaink iránt érdeklődő ügyfeleinknek.

Az információk gyűjtése a lakások átadása után is folytatódik. A beköltözést követően minden vevőnktől részletes visszajelzést gyűjtünk a lakásra és a Cordia minden divíziójára vonatkozóan, amivel a vevő kapcsolatba került. Ezeknek a tanulságait beépítjük az induló projektekbe és a folyamatainkat tovább csiszoljuk.

Az ingatlan.com adatplatformja

– A beszélgetésünk apropója, hogy használjátok az ingatlan.com adatplatformját, azon belül is egy egyedi, a speciálisan az igényeitekre kialakított formáját. Miért döntöttek úgy, hogy az ingatlan.com adatait szeretnétek használni? Miben másabbak az ingatlan.com adatai?

– Az ingatlan.com a lakóingatlan piac legátfogóbb információkkal rendelkező szereplője. Úgy gondoljuk, hogy a használt- és a kiadó szegmensben a kínálat döntő része megtalálható az oldalon.

Így az ingatlan.com adatin keresztül „valós időben” reális képet kaphatunk a piacon történő eseményekről, változásokról. A saját újlakás piackutatásunkat ez tökéletesen kiegészíti, így a fővárosi lakáspiac minden szegmensére rálátásunk van. Az ingatlan.com a legfontosabb külső adatforrásunk, az újlakás piacot körülvevő környezet tárháza.

Korábban Excel alapon használtuk az ingatlan.com adatait. Ez abban segített, hogy kialakítottuk a fő fókuszpontokat, alap riportjainkat. Később ezeket az ingatlan.com az adatplatformon belül személyre szabottan összeállította nekünk, ami jelentősen megkönnyítette a munkánkat. A legfontosabb egyedi riportjaink bármikor exportálhatók, látványos ábrákkal teljes körű információt biztosítva – a platformról.

– Milyen adatokhoz nem jutottatok hozzá más forrásból, és milyen kérdésekre keresitek benne a válaszokat?

– A használt piac és ezen belül is az újszerű lakások piacán történő változások elsősorban, emellett a kiadó piac területén használjuk. Hasznos, hogy sok szempont (például lakásméret, bútorozottság) alapján szűrhető az adatbázis, így az általunk keresett konkrét kérdésre is könnyen választ találunk.

Az adatplatformon elérhető mutatók mindegyikét használjuk, ezen belül kiemelten az árak és az elérhető kínálat változásait figyeljük. Az ingatlan.com keresleti adatait is érdekes összevetni a házon belüli tapasztalatokkal; ez megerősítést tud adni egy adott területen tapasztalt kereslet változásaira is.

Az adatok hasznosítása

– Hogyan zajlik nálatok az adatok kielemzése, és az abból levont tapasztalatok “hasznosítása”?

– Az összegyűjtött adatainkat havi szinten nézzük és ezek alapján folyamatos korrekciók történnek elsősorban az árazás és a marketingkommunikáció terén. 

Emellett a projektzáráskor készül egy minden területet lefedő kiértékelés, aminek a tanulságait beépítjük a projektjeinkbe, szervezeti folyamatainkba.

– Mennyire jellemző az, hogy a kapott adatok hatására változtattok, finomhangoltok a projektjeiteken? Volt már arra példa, hogy az adatoknak köszönhetően időben tudtatok irányt váltani, és növelni a projekt sikerességét?

– Hónapról hónapra folyamatosan figyeljük a kapott adatokat. Az általános piaci környezetről kapunk az ingatlan.com adatai alapján képet, amit döntéstámogatóként használunk a többi adatforrásunkból származó információval együtt.

– Mennyire felel meg a felhasználási szokásaitoknak, elvárásaitoknak az adatplatform? Mi az a fejlesztés, amivel növelni tudnánk az adatplatform hatékonyságát?

– Az adatplatform felülete jelentősen megkönnyíti a munkánkat és az adatok felhasználását. Elsősorban az egyedileg kialakított riportok segítik a hatékonyságot hónapról hónapra.

Ami még hasznos lenne, ha a lokációt részletesebben volna lehetőségünk elemezni az adatplatformon. Szívesen látnánk például egyes kerületek specifikált területeit, adott városrészeket: ilyen például a Marina-part a XIII. kerületen belül. Ebbe az irányba már el is indultunk veletek.

AZ AI alkalmazása

A Cordiánál hogy látjátok a jövő lakópark beruházásait? Számoltok azzal, hogy az adatplatformon túl majd egy algoritmus mondja meg, hogy hová, mennyi lakást és milyen árazás mellett építsetek fel?

– Több lépést is tettünk már ebbe az irányba és keressük az AI alkalmazás lehetőségeit mind a tervezés, mind az árazás területén.

Elég nagy adatbázis alapján az árazás és a lakások kialakítása algoritmussal számítható lehet. Látva az adatelemzés és a mesterséges intelligencia fejlődését, hamarosan eljön az a pont, amikor az ezekkel kapcsolatos döntéseket algoritmusok önállóan is képesek lehetnek meghozni. A döntés előkészítést ez jelentősen megkönnyítheti.

Ugyanakkor a lakásvásárláshoz kapcsolódó döntéseknek van egy olyan nehezen algoritmizálható, emberi oldala, ami miatt a közeljövőben arra számítunk, hogy emberi hozzájárulásra is szükség lesz például az árak, lakások kialakításánál. Érdekes területnek gondoljuk és igyekszünk reagálni az ebben rejlő lehetőségekre.