Csökkent a kockázati tőkebefektetések száma, de nőtt az értékük

A hazai és a külföldi befektetők 184 tranzakcióban 250,2 millió euró értékű kockázati- és magántőkét fektettek be magyarországi vállalkozásokba tavaly. Ez a tranzakciók számát tekintve 24,3 százalékos csökkenés, a befektetett összeget nézve 8 százalékos növekedés 2021-hez viszonyítva – összegezte az Ernst&Younggal (EY) közösen készített és pénteken kiadott éves jelentésében a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA)

Az átlagos tranzakció értéke tavaly 1,36 millió euró volt, 43 százalékal nőtt. Az összes befektetés 33 százalékában, azaz a 184-ből 61 esetben növekedési fázisban lévő cégek jutottak forráshoz. Az ügyletek 30 százaléka kivásárlás volt, 20 százalékában start-up vállalatokba történt a befektetés.

A teljes befektetési érték 56 százaléka, illetve az összes tranzakció 51 százaléka az információtechnológia és kommunikáció (ICT) valamint üzleti termékek és szolgáltatások területén valósult meg. A legnagyobb mértékű tranzakciók az építőipar, valamint a pénzügyi-biztosítási szektorban történtek 6,3, illetve  2,8 millió euró értékben – ismertette a HVCA.

A magyar vállalatoknak adott hazai és külföldi befektetéseknél 36 kiszállást regisztráltak tavaly, a kiszállások befektetéskori értéke 277 millió eurót ért el. A legtöbb exitre is az ICT szektorban került sor, míg a befektetett tőkére vetítve az energia és környezet iparág volt a legaktívabb.

A magyarországi alapkezelők alapjaiba történt tőkegyűjtés jelentős mértékben csökkent a korábbi évhez képest, a 2021-ben bevont 465,9 millió euróval szemben 70 millió euró forrást gyűjtöttek az idehaza aktív alapok 2022-ben.

Weiszbart Zsolt, a HVCA elnökségi tagja aggasztónak nevezte a hazai magántőke és kockázati tőke számára gyűjtött új források jelentős csökkenését. A bevont új források ilyen mértékű csökkenése a magántőke- és kockázati tőkebefektetések lassulását és a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának csökkenését jelzi – mondta.

Fotó: Getty Images