A Deloitte szerint stabil a régiós bankpiac

Az adótanácsadó 14 országra kiterjedő tanulmányában megállapította, hogy a térség pénzintézeteinek konszolidált mérlegfőösszege GDP-arányosan 2020-ban 102,4 százalékra nőtt a 2019-es 90,6 százalékról, majd 2021-ben sem csökkent jelentősen, 101,4 százalékra korrigált. A bankszektor hitelállománya a kedvezőtlen hatások ellenére stabilan nőtt: a 2019-es 903 milliárd euróról 918 milliárd euróra 2020-ra, majd 996 milliárd euróra 2021-re.

Rámutattak arra, hogy a járvány után várt romlás az eszközminőségek terén nem következett be, így a bankszektor profitabilitása 2021-ben és tavaly az év első felében is javult. A nem fizető hitelek (NPL) aránya 2022 második negyedévére átlagosan 3,1 százalékot ért el a régióban, ami 1,4 százalékpontos csökkenést jelent 2019 óta. Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a magas kamatokból adódó keresletcsökkenés és a nem fizető hitelek arányának a várható növekedése negatív hatással lehet a jövedelmezőségre, továbbá a kilátásokat a magas kamatkörnyezet is ronthatja, amennyiben annak keresletcsökkentő hatása hosszabb távon fennmarad.

A járvány okozta gazdasági turbulencia közepette rekord szintre emelkedett a régiós bankpiaci M&A – felvásárlási és akvizíciós – aktivitás: 2021-ben 22 tranzakciót számoltak össze a 2020-as 14 után, míg tavaly ez a szám 12 volt – számoltak be róla. A régió legaktívabb felvásárlója az elmúlt öt évben az OTP csoport volt 8 akvizícióval, emellett a Raiffeisen Bank International és a Nova Ljubljanska Banka is aktívnak bizonyult 4-4 esettel.

Magyarországon az elmúlt évek jelentős tranzakciói közé tartozik a Takarék Csoport, az MKB és a Budapest Bank háromoldalú összeolvadása, és a Sberbank régiós szintű végelszámolása – összegezték. A régiós bankpiac továbbra is töredezett, számos kisebb bank van nem stratégiai jelentőségű szereplők kezében, így további konszolidációkra, felvásárlásokra lehet számítani – vetítette előre a Deloitte legújabb, ötödik alkalommal megjelentetett banki tanulmányában.

A könyvvizsgáló elemzésében Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Észtország, Lettország és Litvánia bankpiacát tekintette át.

Fotó: Getty Images