Egy hatalmas árnyék a globális ingatlanpiacon. Teljes a bizonytalanság a kínai Evergrande esetében

Business 2021-09-22

Hamarosan túl lesznek a nehezén – mondta a csődközeli helyzetbe került kínai Evergrande ingatlanfejlesztő csoport alapítója, akit a Securities Times gazdasági szaklap idézett az AFP szerint. Mások nem ilyen optimisták. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a vállalat több mint 1300 projekttel rendelkezik Kína több mint 280 városában.

Az Evergrande több mint 300 milliárd dolláros adósságot halmozott fel, így rendezetlen vagy irányított csőd várhat rá, esetleg a kínai kormány dobhat mentőövet neki. A hétfőn elindult pánik végigsöpört a világ tőzsdéin, hiszen a kínai ingatlanfejlesztő csődjétől való félelem általános kockázatkerülést gerjesztett. Egyelőre kérdéses, hogy a hatalmas adósságot felhalmozó Evergrande ki tudja-e fizetni a héten esedékes kamatokat. A cégcsoport lehetséges csődjének következményei óvatosságra intik a befektetőket, a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn jelentős csökkenéssel zártak.

De mit kell tudnunk a vállalatról? Az Evergrande forgalma alapján Kína második, a világ 122. legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalata, székhelye Sencsenben van. A nagyságrendeket még jól jelzi, hogy az Evergrande Real Estate több mint 1300 projekttel rendelkezik Kína több mint 280 városában, stratégiailag együttműködik a világon több mint 860 ismert céggel. Főképp felső- és középosztálybeli vásárlóknak ad el lakásokat.

2018-ban a világ legértékesebb ingatlanvállalatává vált, 2021 nyarán azonban kiderült, hogy nagy értékben folytatnak ellene pereket egyes partnerei, így 300 milliárd dollárra dagadtak a cég kötelezettségei, beleértve 100 milliárd dollár körüli adósságot. Mintegy másfélmillió ügyfél veszítheti el az Evergrande lakásépítéseire befizetett pénzét, ha a cég tényleg csődbe kerül.

Csőd lenni vagy nem lenni?

A szingapúri CMC Markets piaci elemzője, Kelvin Wong szerint a kínai hatóságok valószínűleg „csendes mentést" végeznek, írja az euronews.com. „Nem akarnak nyíltan kiállni és azt mondani, „hé, itt vagyok, hogy X milliárdot fecskendezzek a cégedbe” ami erkölcsi veszélyt jelentene a piacra azzal az üzenettel, hogy „nyugodtan csináljátok azt, amit eddig, aztán a végén majd megmentünk titeket” – fogalmazott az elemző.

Mindenesetre csütörtökön dőlhet el a hatalmas ingatlanfejlesztő sorsa, amikor is 83,5 millió dollár kamatot kellene fizetnie az 5 éves futamidejű dollár kötvényére. Az S&P hitelminősítő szerint a kínai állam nem segít abban, hogy az Evergrande elkerülje a csődöt, ezért leminősítette a céget, melynek eközben vészesen fogy a likviditása.  Amennyiben azonban Peking úgy ítéli meg, hogy az ingatlanfejlesztő csődje szisztematikus kockázatot jelentene az egész pénzügyi rendszerre nézve, mentőövet dobnak felé az S&P helyzetértékelése szerint, olvasható a vg.hu oldalon.

Márpedig a kínai bankszektorban és biztosítási szektorban a dominóhatás érvényesülne az Evergrande összeomlása esetén. Az S&P egyúttal lefelé módosította más kínai ingatlanfejlesztők osztályzatát is. A Wall Street Journal szerint a piaci szereplők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Peking újabb ágazatokban folytatja a regulációt, s hagyja, hogy az Evergrande összeomoljon. A cég csődje azonban nem kínai belügy, mert a globális növekedést fenyegeti.

Ellenben Frank Benzimra, a Société Générale részvénystratégiája nem számít hosszú árfolyamsokkra a világ tőzsdéin, mondván az Evergrande nem lesz a „kínai Lehman Brothers”. Marko Kolanovic, a JPMorgan stratégája inkább vételi lehetőséget lát a mostani esésben. A jelenleg ülésező Fed kommunikációja is komolyan javíthat a feldúlt befektetők siralmas kedélyállapotán, ha a jegybankárok válaszlépéseket helyeznek kilátásba.

Fotó: pixabay.com

Partnereink