Elkészült a hazai Domestos-gyár új beruházása

A második ütemben felépült automatizált magasraktár befejezésével elkészült az Unilever Magyarország Kft. nyírbátori háztartásvegyipari üzemének több mint 60 millió eurós (mintegy 23 milliárd forintos), teljes egészében saját erőből megvalósított beruházása. A befejező ütemet – az elsőhöz hasonlóan – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át.

Az invesztíciónak köszönhetően az éves termelési kapacitás 300 millió tonnáról 500 millióra emelkedett, a telephely pedig a brit-holland anyavállalat egyik leghatékonyabb, legkorszerűbb európai gyárává vált, ahol további, jelentős kapacitásfejlesztésre, sőt, új gyáregységek felépítésére is rendelkezésre áll a megfelelő terület.

A második ütemben egy rakodóépület és egy korszerű, teljesen automatizált, 8000 négyzetméteres, 32 méter belmagasságú készáru-magasraktár épült fel. Utóbbi egyik különlegessége, hogy az üzemben legyártott termékeket robotizált rendszer helyezi el a megfelelő helyre, emellett képes kiszolgálni a kis volumenű megrendeléseket is, a teherautók töltöttségét a legújabb mesterségesintelligencia-technológia segít optimalizálni és maximalizálni, a hétvégi kamionstop járulékos hatásait pedig egy átmeneti raktárhelyiséggel kezeli.

Ez a beruházás egészítette ki a másfél évvel ezelőtt átadott első ütemet, amelynek során felépült egy 11.400 négyzetméteres csomagoló csarnok, és üzembe helyeztek két új gyártósort is. Utóbbiak egyikén háztartási és higiéniai termékek (pl. Domestos, Flóraszept) töltése zajlik, a másikon pedig mosó- és öblítőszereket (pl. Coccolino) csomagolnak. Mindennek eredményeként immár évente 370 millió darab – 70%-ban újrahasznosított műanyagból készülő – flakont tölthetnek meg az üzemben a korábbi 300 millió helyett. A gyárbővítés a jövőbeli termelésnövelést is lehetővé teszi, hiszen további négy, egyenként évi 35 millió flakon kapacitású gyártósornak is van hely az új épületegyüttesben.

Új szintre emelték a dolgozói élményt

A beruházások nem csak a gyártási folyamatot érintették: a frissen átadott, a gyár fizikai dolgozói számára is nyitott irodatér és kantin egyszerre tükrözi az Unilever különleges, színes arculatát és a gyár történelmi hagyományait, a közösségi helyiségek és a mosdók szintén megújultak, sőt, kialakítottak egy relax-szobát is. Az átlagtól eltérően az irodatér a gyár fizikai dolgozói számára is nyitott, és egyszerre tudnak kávézni és beszélgetni a gyári operátor és az irodai dolgozók. Többek között ennek az egyedi kialakításnak köszönhetően 2022-ben a szakmai zsűri a Nyírbátori Háztartásvegyipari Gyárnak ítélte az Év Ipari Irodája elismerést

A kapacitásnövelő beruházás alapját a nyírbátori üzem területének kibővítése teremtette meg: a szomszédos, 9 hektáros telek megvásárlásával lehetőség van arra, hogy a jövőben akár egy új gyáregységet is felépítsen az Unilever.

Az építkezés teljes egészében a körforgásos gazdaság megközelítésével történt, így az új épületek helyén álló, összesen több mint 50, jó ideje használaton kívüli építmény bontásából származó beton- és vashulladékok 100%-át újra felhasználták a beruházás során. „Büszke vagyok rá, hogy ezzel a projekttel tavaly elnyertük a Greengage hazai fenntarthatósági megmérettetés díját, a folyamatok kategóriában. Ez nem minden, hiszen Nyírbátor tekintetében célul tűztük ki, hogy a gyár karbonsemleges legyen 2030-ra, mindemellett pedig fokozatosan növeljük telephelyeinken a megújuló energiaforrások arányát is, hazai gyáraink immár 100%-ban megújuló hálózati villamos energiát használnak” – mondta Alberto Di Leo, az Unilever Magyarország Kft ügyvezetője.