Hatalmas teher szakad az ingatlanfejlesztők és a társadalom nyakába

Business 2021-11-17

A Colliers EMEA-régióbeli jelentése szerint egyértelmű szabványokra van szükség a fenntarthatóság előmozdításához. Becslésük szerint mintegy 7 billió euróra lehet szükség ahhoz, hogy az európai épületeket úgy alakítsák át, hogy megfeleljenek a jövőbeli ESG-követelményeknek.

A fenntarthatóság előmozdítására irányuló globális törekvés jelentős bizonytalanságot okoz az ingatlanbefektetési piacon - derül ki a Colliers EMEA új jelentéséből. Az "ESG: Fordulópont" című jelentés rámutat arra, hogy a politikai döntéshozóknak sürgősen meg kell állapodniuk olyan célokban, amelyek egyértelmű szabványokkal és referenciaértékekkel lehetővé teszik a befektetők számára, hogy az új ESG-realitásokat figyelembe vegyék a döntéshozatalban.

De mi is az az ESG, amely szinte egyik pillanatról a másikra jelent meg a vállalati szférában és az ingatlanpiacon? Az ESG mozaikszó az angol Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalat vezetés/irányítás) szavakból ered, és valójában egy olyan keretrendszert jelöl, amelynek célja, hogy a befektetők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a cégek tevékenységét. A klímaváltozás miatt egyre nagyobb felelősség hárul a vállalatokra, hogy ne csak pénzügyi szempontból vizsgálják a piacukat és a tevékenységüket, hanem a körülöttük lévő társadalmi közeg számára is hasznos tevékenységet végezzenek fenntartható módon. Ez különösen az épületek esetében fontos, hiszen a cél hosszútávon a nettó nulla kibocsátás, a dekarbonizáció, vagyis az ingatlanpiacon döntő szerep hárul majd a fenntarthatóságra, mint az ESG egyik pillérére.

De még nem kristályosodtak ki azok a követelmények, amelyek alapján az ingatlanpiaci szereplők pontosan megfelelhetnek az új, fenntarthatósági igényeknek. "Eddig egyetlen keretrendszer sem vált világszerte elfogadott mércévé az ESG-teljesítmény tekintetében, ami nagy kihívás elé állítja az ingatlanbefektetőket a jövőbeli követelmények tekintetében. Most meg kell értenünk, hogy pontosan mit is kell tenni ahhoz, hogy az ingatlanportfóliókat különösen a dekarbonizációval kapcsolatos követelményekkel összhangba hozzuk"- mondta Luke Dawson, a Colliers EMEA régió határon átnyúló tőkepiacokért felelős ügyvezető igazgatója.

Rengeteg pénz kellene. De kifizeti a révészt?

Különös aggodalomra ad okot a meglévő épületek ESG-követelményeknek való megfelelés érdekében történő utólagos átalakításának hatalmas potenciális költsége. A jelentés becslése szerint ez Európában 7 billió euróra tehető. 

"Ezt az utólagos átalakítással kapcsolatos költségkihívást a következő 25 évre kell elosztani, ha el akarjuk érni a nettó nulla kibocsátást, de hogy ezt kontextusba helyezzük, ez az összeg az európai beruházási tevékenység tipikus éves volumenének felel meg – ami körülbelül 300 milliárd euró. Még nem tudni, hogy ki fogja állni vagy ki fog részt vállalni ezekből a hatalmas utólagos átalakítási költségekből - a befektetők, a tulajdonosok, a kormányok vagy a társadalom egésze"- jegyezte meg Damian Harrington, a Colliers EMEA piackutatási igazgatója és vezetője, valamint a globális tőkepiaci piackutatás vezetője.

Az olyan újonnan megjelenő szabályozások, mint az EU vállalati fenntarthatósági jelentéstételi irányelve (CSRD), nagyobb egyértelműséget és új kihívásokat is jelentenek majd. A CSRD várhatóan 2023-ban lép hatályba, és kezdetben a vállalat méretéhez igazodik, de szinte minden kereskedelmi ingatlanvállalkozásnak meg kell majd felelnie. Ezek a szabványok meglehetősen sokrétűen érintik majd az ingatlanhasználatot is. Íme egy példa, hogy lássuk, miről is van szó: például a bérbeadóknak meg kell érteniük, mit csinálnak a bérlőik a bérelt helyiségekben - ami különösen nagy kihívást jelenthet a bizalmas ipari folyamatokat vagy adattárakat befogadó nagyméretű egységek esetében. 

"A felsővezetés felvilágosítása a kialakuló szabályozásból eredő új felelősségekről az átmenet létfontosságú része lesz. Az ESG-szakértelemre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek majd, és egyre több vállalat fog szakembereket alkalmazni, vagy olyan partnerségeket keresni, amelyek növelik képességeiket ezen a területen" - mondta Andy Hay, a Colliers EMEA régió ingatlanügyekért felelős ügyvezető igazgatója.

Még sokat változik a rendszer

A következő néhány évben a mérőszámok és a jelentéstételi keretrendszerek formalizálása során számos kiigazításra lesz szükség, ami a tranzakciós aktivitás esetleges lassulásához vezethet, mivel a befektetők még barátkoznak az új normákkal. Ebben az időszakban a "G" lesz az ESG legfontosabb eleme, mivel a vállalatirányítás alkalmazkodik a kultúra, a politika, a rendszerek, a kockázat és az ellenőrzés tekintetében.

"Bár még nem lehet tudni, hogy az új szabványok milyen hatással lesznek a konkrét ingatlanvagyonra, a szükséges változtatások mértéke miatt a szigorú "kivárás és várakozás" megközelítés nem lesz megvalósítható" - tette hozzá Andy. "Fontos, hogy a befektetők már most elkezdjenek reagálni, azáltal, hogy jobban megértik az ESG potenciális szerepét a portfólióikban, és biztosítják a szükséges hozzáértést és partnerségeket."

A befektetők számára a következő területeket kell kiemelten kezelniük:

  • Az igazgatótanács szintjén elkötelezettséget vállalni az ESG mellett, és állandó helyet biztosítani ennek a napirenden, amit az összes alkalmazott képzése támogat.
  • Annak értékelése, hogy a szervezet képes-e kezelni az új szabályozási kihívásokat az értéklánc egészében.
  • Annak felmérése, hogy a rendszerek képesek-e a kialakulóban lévő szabványok által valószínűleg megkövetelt részletesebb ESG-adatok rögzítésére és feldolgozására.
  • Az ESG-vel kapcsolatos kockázatok értékelésére vonatkozó kapacitás kiépítése és az auditálási ellenőrzések megerősítése.

Fotó: Getty Images

Partnereink