Járműcsarnokot épít Érden az AVL

A grazi központú AVL a világ legnagyobb független vállalatcsoportja, amely belső égésű, hibrid, valamint elektromos motorok és hajtásláncok fejlesztésével foglalkozik, és a globális járműipar egyik meghatározó szereplője. A 2002-ben alapított AVL Hungary több száz fős szakembergárdája az érdi központ és két budapesti telephely mellett Zalaegerszegen és Kecskeméten is csúcstechnológiás fejlesztői környezetben dolgozik, elsősorban a K+F tervezés, szimuláció, tesztelés, szoftverfejlesztés, kalibráció és gyártástervezés területén. 

A vállalat munkatársai/fejlesztői legmodernebb eszközökkel dolgozva nemzeti és nemzetközi projektekben vesznek részt. Az alkalmazottak munkájának eredményei és az AVL-nél létrehozott műszaki innovációk ma már öt kontinens személyautó-, nehézgépjármű-, munkagép- és hajóiparában jelennek meg.

Az épülő új járműcsarnok két részből áll majd, a kisebbik részén jármű-, motor-, és elektromos hajtáslánc elemek szerelésére, átalakítására, műszerezésére lesz lehetőség, de itt kap helyet például a raktár, a hegesztő- és megmunkáló műhely és egy irodahelység is. Az épület nagyobbik részén a tesztelési terület és prototípus tároló helyezkedik el, ahol a prototípus autók zárt parkolója mellett elektromos hajtáslánc tesztelés, állóhelyzeti járműves tesztelés és haszongépjárművek, buszok szerelése folyik majd.

Az építkezés megkezdésével párhuzamosan az AVL elkezdi az érdi irodaházának bővítését: a már üzemelő 5.600 négyzetméteres épület mellett kialakításra kerülő második, három szintes irodaház alapterülete 3.250 m2 lesz, itt 300 munkaállomást alakítanak majd ki. Az irodahelyiségek mellett a modern irodaházban számottevő rekreációs terek is szolgálják majd az AVL-es munkavállalók kikapcsolódását. A járműcsarnok a tervek szerint 2022 év végére készül el, míg az irodaépület 2023. júniusában.

Az érdi beruházások mellett az AVL Hungary folytatja kecskeméti és zalaegerszegi telephelyein zajló fejlesztéseit is: az épülő zalaegerszegi irodában elsősorban járműteszteléssel foglalkozik majd a cég, ami magába foglalja a hajtáslánctesztelést és a teljesjármű tesztelést, az ADAS és önvezető technológia fejlesztést- és tesztelést, illetve a járműdinamikai rendszerek tesztelését, Kecskeméten pedig az AVL K+F-központja található, ahol két kutatási terület áll a középpontban: az üzemanyagcellák, illetve a súrlódás és kopás vizsgálatok.

Fotó: MTI / Kovács Attila –  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), valamint Dirk Janetzko ügyvezető igazgató (b)  és Aradszki András KDNP-s országgyűlési képviselő az AVL Hungary Kft. új járműcsarnokának és második irodaépületének alapkőletételén Érden 2022.