Javult kissé a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe

A várt romlás helyett javult kissé, így kevésbé pesszimista megítélést tükröz augusztusban a Sentix GmbH gazdaságkutató intézet hétfőn publikált befektetői bizalmi indexe.

A Sentix euróövezeti befektetői bizalmat tükröző konjunktúraindexe 3,6 ponttal mínusz 18,9 pontra javult az előző havi mínusz 22,5 pontról. A piac az index romlására számított, mínusz 23,4 pontot várt augusztusra. A felmérésbe bevont gazdasági szereplők megítélése az aktuális üzleti környezetről nem változott, továbbra is gyenge, a mutatószám mínusz 20,5 ponton maradt.

A kilátások megítélése viszont javult, a vonatkozó mutatószám 7,3 ponttal emelkedett mínusz 17,3 pontra az előző havi mínusz 24,5 pontról. A Sentix megítélése szerint a mutatók augusztusi javulását a mélypontnál tett fordulatként lehet értékelni, de még nem szolgáltat okot „a riadó lefújására”.

Az euróövezeti hangulatindexet elsősorban a legnagyobb európai nemzetgazdaság, a német sorban a negyedik hónapja romló mutatószámai terhelik meg. Az összesített német hangulatindex mínusz 30,7 pontra esett vissza augusztusban az előző havi mínusz 28,4 pontról. Az így elért érték 2022 októbere óta a legalacsonyabb lett.

Az aktuális helyzet megítélésének a mutatószáma mínusz 35,3 pontra, 2020 júliusa óta a legalacsonyabbra esett vissza mínusz 28,0 pontról. A kilátások megítélése viszont javult, illetve kevésbé pesszimista várakozásokat tükröz: az augusztusi mutatószám mínusz 26,0 pont a júliusi mínusz 28,8 pont után. Mind az euróövezet, mind Németország mutatószámai a recessziós tartományba esnek.

Javult kelet-Európa is, de még nem az igazi

A kelet-európai mutatószámok javultak augusztusban, de ezzel együtt is a recessziós tartományban mozognak: az összesített index a júliusi mínusz 25,7 pontról mínusz 20,8 pontra javult augusztusban. Az aktuális helyzet megítélésének a mutatószáma mínusz 30,0 pontról mínusz 27,8 pontra, a kilátások megítélésének a mutatószáma mínusz 21,3 pontról mínusz 13,5 pontra emelkedett.

Egyre javuló és pozitív értékeket mutat viszont az Egyesült Államok és Ázsia. Az amerikai index a júliusi mínusz 3,7 pontról plusz 5,1 pontra emelkedett augusztusban, az ázsiai (Japán nélkül) pedig 0,2 pontról 7,7 pontra. Ázsiában a várakozások különösen nagymértékben javultak, mínusz 3,0 pontról plusz 8,0 pontra.

Összességében a globális index mínusz 1,0 pontra javult az előző havi mínusz 7,6 pontról, az aktuális helyzet megítélése 0,0 pontra javult mínusz 3,7 pontról, a kilátások megítélése pedig mínusz 2,1 pontra mínusz 11,4 pontról. Az amerikai mutatószámok a stagnálás és a fellendülés határán állnak a Sentix szerint, az ázsiai mutatószámok szerény fellendülésbe hajlanak, az összesített globális mutatószámok pedig stagnálást jeleznek.