Javult a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe

Business 2021-11-08

Július óta először javult, bár a vártnál valamelyest kisebb mértékben, a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe.

Fordulatot jelez és bizakodásra ad okot, hogy a mutató két összetevője közül a várakozásokat tükröző alindex jelentősen javult, jóllehet az aktuális helyzet megítélése még mindig romlott. A Sentix honlapján hétfőn közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 1,4 ponttal, 18,3 pontra emelkedett. A piac a ténylegesnél valamivel jobb értéket, 18,6 pontot várt novemberre.

A hat hónapra előretekintő, konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke június óta először nőtt: az októberi 8,0 pontról 13,3 pontra ugrott az értéke. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató viszont 23,5 pontra csökkent az októberi 26,3 pontról.

A felmérés eredményeit összegezve a Sentix kiemelte, hogy a szűk ellátási keresztmetszetek és a magas infláció fékező hatást gyakorol és problémákat okoz a vállalatoknak. Mindazonáltal a befektetők arra számítanak, hogy mindez átmeneti jelenségnek bizonyul, ezért bizakodóbbak a következő hat hónapot illetően.

A Sentix németországi hangulatindexe a negyedik egymást követő hónapban romlott novemberben, de már csak elhanyagolható mértékben, 0,3 ponttal, 19,7 pontra. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató értéke 31,0 pontról 24,8 pontra süllyedt, a kilátásoké viszont 9,5 pontról 14,8 pontra ugrott. Az euróövezet legnagyobb gazdaságában továbbra is az jelenti a fő problémát, hogy a globális chiphiány visszaveti az autógyártás teljesítményét.

A Sentix globális befektetői hangulatindexe 14,4 pontról 17,2 pontra emelkedett novemberben. A várakozásokat tükröző alindex 8,6 pontról 14,3 pontra kúszott fel, míg az aktuális helyzet megítélésének mutatója 20,4 pontról 20,1 pontra mérséklődött. A friss adatok arra engednek következtetni, hogy a világgazdaság növekedésének közelmúltbeli megtorpanása egy ciklusközepi lassulás, amelyet fellendülés követ. 

A gazdasági fordulat veszélye lekerült a napirendről, amit jól mutat, hogy a jövőbeni kilátások megítélését tükröző alindexek immár emelkednek, különösen az Egyesült Államokban, de Ázsiában is - mutattak rá a Sentix elemzői.

Fotó: pixabay.com

Partnereink