Jelentős mértékben bővült a TDK szombathelyi gyára

A japán TDK 26 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet hozhat létre Szombathelyen, ráadásul a fejlesztésnek nem csak helyi, és nem is csak magyar, hanem komoly nemzetközi jelentősége is van – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szombathelyen.

A tárcavezető a TDK épületátadó ünnepségén arról számolt be, hogy a japán vállalat nagyszabású, 26 milliárd forint értékű beruházási programot hajtott végre, amelynek nyomán 12 ezer négyzetméterrel bővül a gyártási területe. Az állam 6,7 milliárd forinttal támogatta a fejlesztést, így hozzájárulva 250 új munkahely létrehozásához.

Szombathelyi 30 éves történetének eddigi legnagyobb beruházását hajtja végre a TDK 2022 és 2026 között. Ennek része a több mint 12 ezer négyzetméter alapterületű, autóipari érzékelők gyártására szolgáló új gyártóbázis, amely olyan új alkatrészek gyártását célozza, mint az elektromos járművek akkumulátorhőmérsékletének, belsőégésű járművek motor- és sebességváltó olaj hőmérsékletének érzékelése, légkondicionáló rendszerek hőérzékelői.

A szombathelyi TDK a tokiói székhelyű TDK-csoport tagja, annak egyik legnagyobb európai fejlesztő- és gyártóközpontja az elektronikai alkatrészek és rendszerek területén. A TDK Szombathely egyik legnagyobb foglalkoztatója, 2200 embernek ad munkát. A vállalat  hőmérséklet- és nyomásérzékelő üzletágának termékeit az autóipari mellett háztartási alkalmazásokban is alkalmazzák mosó- és szárítógépben, mosogatógépben, hűtőszekrényben és fagyasztókban, fűtési, szellőzési és légkondicionáló rendszerekben.

A fejlesztés hátterében az áll, hogy az érintett termékcsoportot az Európai Unióban nem gyártották, indonéziai telephelyük pedig a közeljövőben eléri kapacitásának korlátait, miközben a trendek alapján jelentős igénynövekedés várható a szenzorok üzletágában.
Fotó: MTI/Katona Tibor