Kevesebb vizet és energiát igényel majd a debreceni akkugyár

A CATL magyar leányvállalata bejelentette, hogy a negyedével kevesebb lesz a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár energiafogyasztása. Érzékelhetően mérséklődik a vízigény is.

Módosult a leendő debreceni üzem terve – erről tájékoztatta a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATH) a Világgazdaságot. 2023 júniusában a CATH kezdeményezte a Debrecen Déli Ipari Parkjában zajló beruházás egységes környezethasználati engedélyének (IPPC) felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a környezetvédelmi engedélyének tartalmát teljes mértékben összhangba hozza az aktualizált építési tervekkel.

Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya jár el. A felülvizsgálatra azért van szükség, mert az érvényes környezetvédelmi engedélye a még 2022 őszén elkészült környezetihatás-vizsgálaton alapult, csakhogy azóta a beruházás néhány nagyon fontos paramétere megváltozott.

Az egyik fő változás, hogy az egyes épületek mérete megközelítőleg 13 százalékkal lesz kisebb a korábban tervezettnél. Eddig azt lehetett tudni, hogy a projekt összesen 221 hektáron valósulna meg, de három ütemben. A CATH egy 109 hektáros területet vásárolt meg, amelynek körülbelül a 60 százalékán építkezik az első fázisban. Ez csökkenhet a dokumentáció szerint például a központi cellagyártó alapterülete 152 484 négyzetméterről 135 181 négyzetméterre szűkül.

Mindennek pedig van egy olyan pozitív következménye, hogy a debreceni gyár várható ökológiai lábnyoma is csökken. Ráadásul látványosan, a CATH közlése szerint az üzem energiafogyasztása 25 százalékkal lesz kisebb a korábban tervezettnél. Kardinális kérdés a vízigény is. A felülvizsgálati kérelem alapján a gyár új technológiai napi vízigénye 3075 köbméter lenne az első ütemben. Korábban még 3400 köbméterről volt szó.

Fotó: Getty Images