Kínában épít gyárat a Tesla

Ezúttal nem Giga, hanem Megafactory épül – így nevezi a Tesla az ipari energiatárolókat előállító üzemeit. Sanghajban megvolt az alapkőletétel is.

Tesla Megapack ipari energiatárolók egyre népszerűbbek, már negyedévente 4 GWh telepítésénél tart a cég, és a napelemes üzletág látható szenvedése ellenére is a gigantikus akkuk 24,6 százalékra növelték a Tesla Energy üzletág nyereségét, írja a villanyautosok.hu.

A Kaliforniában, Lathrop városában jelenleg is bővülő, CATL LFP akkucellákra építkező első Megafactory teljes éves kapacitása 2024 végére 40 GWh lesz, és most a vállalat egy hasonló méretű üzemet húz fel Kínában, Sanghajban. Az üzem évi 10.000 Megapack XXL energiatároló legyártására lesz alkalmas, és feltehetőleg szintén a CATL LFP celláit szereli majd hatalmas energiatárolókba.

A 200 ezer négyzetméteres új gyár, amelynek alapkövét a múlt héten tették le, 200 millió dollárba kerül, de évi 10-15 milliárd dollár közötti forgalmat várnak tőle, ami, ha hasonlóan nyereségesen üzemel majd, évi több milliárdos profitot szállíthat a vállalatnak.

A gyár építése kínai tempóval halad majd, ugyanis a tervek szerint a termelés 2025 első negyedévében már meg is kezdődik Sanghajban. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ekkor már a teljes gyártási kapacitás rendelkezésre áll, de mire teljesen kiépül, az új üzem megduplázza majd a vállalat energiatároló gyártását.

Fotó: Getty Images