Korszerűsítik az Apor Vilmos Katolikus Főiskola két épületét. Ötven százalékos lesz a megtakarítás

Utolsó szakaszához ért az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusának korszerűsítése, amelynek részeként a főépület és a Szent Miklós téri épület új fűtési rendszert és napelemeket kapott, a következő hónapokban pedig a nyílászárók felújításával, cseréjével folytatódnak a munkálatok. A felújítás után mind a főiskola energiaköltségei, mind a két épület károsanyag-kibocsátása jelentősen csökken majd.

A most zajló felújítás nagyon komoly megtakarítást jelent majd a főiskolának, két épületünk energetikai kiadásait körülbelül 50 százalékkal fogja csökkenteni” – mondta dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora a pénteki sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a már megvalósult fejlesztéseket, valamint a következő hónapokban folytatódó munkálatokat.

A főiskola 2022-ben nyerte el az Európai Unió és Magyarország Kormánya által kiírt, építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével a váci campus két épületét tehetik korszerűbbé. Az 501,74 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásból korszerűsítették a 240 éves, műemléki védettség alatt álló főépület fűtési rendszerét, napelemeket telepítettek, a következő hónapokban pedig 322 nyílászáró felújításával, cseréjével folytatódnak majd a munkálatok. A Szent Miklós téri épület mindezek mellett külső szigetelést is kapott.

A főiskola saját forrásaival is hozzájárult a fejlesztésekhez: 200 millió forintot fordítottak a majdnem 7000 négyzetméteres főépület tetőszerkezetének felújítására. Dr. Gloviczki Zoltán kiemelte: az intézmény történetében még soha nem került sor ekkora felújításra. A korszerűsítésnek köszönhetően nemcsak energiaköltségeik lesznek alacsonyabbak, de a két épület károsanyag-kibocsátása is a felére csökken majd. Ez utóbbi különösen fontos a főiskola számára.

A főépület korszerűsítése várhatóan 2023 decemberében fejeződik majd be. Hogy a felújítás ne zavarja a főiskola oktatóit és hallgatóit, a munkálatok kizárólag az oktatási időn kívül zajlanak.

Fotó: APOR-RRF pályázat