Közép-Európa legnagyobb snackgyára lesz Győrben

Nyolcmilliárd forintos beruházással fejleszti győri gyárát a következő egy évben az Intersnack Magyarország. A Chio-termékek gyártója 2024-től szinte egész Európa számára Magyarországon készíti új sós snackjét, az ún. oven chips nevű burgonya alapú snacket. A győri gyár kapacitása ennek nyomán közel 25 százalékkal bővül.  A vállalat az elmúlt három évben közel 4,5 milliárd forintot fordított a gyár korszerűsítésére. A legújabb berendezést, az automata csomagolórendszert Nobilis Márton, az agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára avatta fel.

A vállalatcsoport egyik legfontosabb gyára a győri üzem, mondta az átadón az Intersnack Magyarország ügyvezetője, Lukács Dénes. A gyár már eddig is a cég lisztes snack gyártó központja volt Közép-Európában. Most pedig csaknem az egész csoport számára itt készül majd az új chipsünk. Ezzel tovább nő az export aránya a termelésben, tavaly közel 12 ezer tonnát gyártottunk kivitelre, amelynek az értéke 10,3 milliárd forint volt. Az újonnan üzembe helyezett csomagolási rendszer 1,5 milliárd forintba került. A gépek beszerzése része az elmúlt 10 év következetes fejlesztésének.

Nobilis Márton államtitkár beszédében kiemelte, a kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, amit stratégiai ágazatként kezel a kabinet. – A 2014-2020-as támogatási időszakban az élelmiszeripar számára több mint 468 milliárd forint forrás megítélésére került sor. Már ez egy kimagasló összeg volt, ami segítséget tudott nyújtani az ágazat szereplőinek, azonban a mostani, 2021-2027-es támogatási időszak még ennél is nagyobb forrással tervez, 750 milliárd forint került elkülönítésre az élelmiszeripari fejlesztésekre – mondta az államtitkár.

Nobilis Márton hozzátette, a következő években az élelmiszeripar különböző ágazataiban stratégiai együttműködéseket indít a kormány. – Célunk, hogy az élelmiszeripar teljes vertikumában képesek legyünk lefedni a szükségleteinket, sőt azon túl exportra is képesek legyünk, csak így tudjuk megteremteni a magabíró államot, annak érdekében, hogy a magyar élelmiszeripar képes legyen a teljes önellátás biztosítására.  Az Intersnack Magyarország Kft. egy fontos és stabil szereplője a magyar élelmiszeriparnak, amely versenyképességből, innovációból az élen jár. 

A rendezvényen részt vett Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő, aki fontosnak tartotta, hogy az élelmiszeripar is fejlődik az autógyártásról ismert térségben. – Az Intersnack Magyarország Kft. legújabb beruházásának keretében Közép-Európa legnagyobb snackgyárát hozza létre. Örömteli, hogy Győrben a járműgyártás központjában, ahol a világ egyik legnagyobb motorgyára működik, az élelmiszergyártás is meghatározó szerepet tölt be – mondta a képviselő.

Az Intersnack Magyarország győri gyárának fejlesztése 2014-ben lépett új szakaszba, amikor Szijjártó Péter akkori külgazdasági államtitkár felavatta a második sós pálcika gyártósort. A vállalat azóta több mint 24 milliárd forintot fordított az üzem bővítésére, például üzembe helyezett egy másik krékergyártó-sort. Az energetikai fejlesztés része volt egy napelempark telepítése is 2022-ben.   

Az új csomagológép üzembe helyezésének köszönhetően tovább nő a Chio termékeket gyártó Intersnack jelentősége Győr-Sopron-Moson megye, illetve a Kisalföld agrárgazdaságában, ahol immár 31 éve működik a vállalat. A győri gyártású termékek a cég árbevételének több mint 74 százalékát teszik ki.