Lassuló bővülés a feldolgozóiparban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 55,3. Az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag.

A Beszerzési Menedzser Index márciusban

A válaszadók az előző hónaphoz képest lassabb bővülési folyamatokról számoltak be. A februári, szilárd bővülést követően márciusban enyhébb fellendülést figyelhetünk meg. Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, de többségük bővülő tendenciára utal. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, ám az indexérték 1,0 százalékponttal csökkent.

A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, a márciusi indexérték 3,6 százalékponttal alacsonyabb. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de értéke 2,2 százalékponttal kisebb az év első hónapjához képest. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, a februári markáns növekedés után 2,5 százalékponttal csökkent az index.

A vásárolt készletek index 3,0 százalékponttal nőtt a hónapban, stabilan tartja bővülését. A külpiaci mutatók ismét bővülésről tanúskodnak. Az import 3,1 százalékponttal, az export 3,0 százalékponttal kisebb februárhoz képest. A beszerzési árak emelkedése tartós, de a 7,2 százalékpontos csökkenés mérséklődést jelez.

A beszerzési mennyiség index 1,6 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 1,2 százalékponttal esett vissza ebben a hónapban. A 2023 márciusi BMI index magasabb a februári (56,3) értéknél. Március átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a márciusi értékeké 52,3). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexértéknél összesen hat évben volt magasabb március havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, de az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez a kilencedik legmagasabb e havi érték. Az új rendelések indexe ezúttal csökkent, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a második legmagasabb márciusi érték.

A szállítási átfutási idő indexe csökkent. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi március havi értékeket vizsgálva az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index nőtt, értéke 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az e havi indexérték a második legmagasabb márciusi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index csökkent, de ebben a hónapban is növekedésre utal, tizennyolcadik alkalommal. Az index értéke visszaesett az előző hónaphoz képest.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe nőtt februárhoz képest, ezzel együtt huszonnegyedik alkalommal mutat bővülést. A bővülés üteme gyorsabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a második legmagasabb március havi adat.

A beszerzési árak esetében a márciusi index csökkent, ám bőven 50,0 pont felett maradva intenzív és tartós árnövekedést jelez. Ez a harminckettedik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a harmadik legnagyobb e havi érték.

A késztermékkészletek indexe márciusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, de értéke továbbra is fellendülésre utal. A korábbi márciusi értékeket vizsgálva az idei érték átlag felettinek tekinthető, ez a második legmagasabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A külpiaci mutatók fellendülést jeleznek. Az exportindex negyedik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll.
A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén stabil bővülésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg.

Ebben a hónapban acél alapanyagok, acéltekercs, egész nyúl, máj, papír és sárga réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumheggesztő huzalból, chipből, címkéből, elektronikai cikkekből, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, palackból, papírból, üvegből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.

Fotó: Getty Images