A Magyar falu program kiemelten támogatja az energetikai korszerűsítést

Business 2022-12-02

A Magyar falu programban a kormány több mint három éve kiemelten támogatja a kistelepülések önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítését, és ez a jövő évi kiírásokban is meghatározó szerepet kap - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Heves megyei Boconádon.

Gyopáros Alpár a programban korszerűsített művelődési ház bejárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az első energetikai korszerűsítést támogató pályázatokat 2019-ben írták ki a Magyar falu programban. Akkor még nem lehetett előre látni, mekkora jelentősége lesz ennek három évvel később - mondta, hozzátéve, azóta országszerte több mint 6400 falusi intézmény újult meg, ezek döntő részén energetikai korszerűsítést is végeztek. Ez azt jelenti, hogy az 5000-nél kevesebb lakosú településeken átlagosan 2-3 ilyen beruházás történt - jelezte. Minderre a kormány eddig 130 milliárd forintot biztosított - közölte a kormánybiztos.

Amikor Orbán Viktor miniszterelnök meghirdette a Magyar falu programot, cél volt, hogy az a kistelepülésekkel közösen íródjon és valósuljon meg - mondta Gyopáros Alpár. Hozzátette: mára elmondható, hogy ez így is történt, hiszen olyan támogatások és pályázati kiírások jelennek meg, amelyeket a falvak lakói és vezetői kértek a kormánytól. Példaként említette intézmények fejlesztését, utak, járdák, kerékpárutak építését, felújítását, továbbá a szolgáltatások bővítését, minőségének javítását, falugondnoki szolgálatok elindítását, fejlesztését és civil szervezetek, valamint helyi egyházközségek támogatását.

Tájékoztatása szerint Boconádon az orvosi rendelő és a művelődési ház is megújult, a beruházás legfontosabb célja mindkét esetben az energetikai korszerűsítés volt. Ezzel összefüggésben megjegyezte: "az elhibázott brüsszeli szankciók" okozta gondok egész Európa, így Magyarország és a hazai kistelepülések előtt is "ott tornyosulnak". Az önkormányzatok rezsiköltségei is emelkednek, ezért nem mindegy, hogy a helyhatóságok által működtetett intézmények fenntartása milyen kiadásokkal jár - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 

Fotó:  MTI/Komka Péter   

Partnereink