A Magyar Posta Fóton fejlesztette logisztikai központját

Business 2021-11-12

A Magyar Posta versenyképességének fő iránya az innováció és a digitalizáció - mondta a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyért felelős helyettes államtitkára Fóton.

Láng Géza a Magyar Posta Zrt. fóti logisztikai depóba telepített automata csomagszortírozó-rendszerének ünnepélyes üzembe helyezésén arról beszélt, hogy a kormány stratégiai jelentőségűnek tartja a posta csomaglogisztikai rendszerének modernizálására indított MPL+ projektet. Hozzátette, hogy a projekt elsődleges célja a hatékony csomagfeldolgozás és kézbesítés, megfelelve a piaci verseny kihívásainak.

Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az MPL+ projekt beruházásai hozzájárulnak az évről évre növekvő csomagmennyiség hatékony kezeléséhez, kézbesítéséhez. 2017-hez képest a Posta megötszörözte csomag-feldolgozási képességét, de az év most következő időszaka a csúcsidőszak, ezért fontos, hogy a most átadott nagykapacitású gépsorral vághat neki a vállalat a szezonnak.

A tavaly épült fóti üzem látja el Észak-Pestet és az észak-pesti agglomerációt, ami az egyik legforgalmasabb térségnek számít országosan. A fóti depó jelenleg a postai logisztikai hálózat egyik legnagyobb forgalmú küldeményfeldolgozó egysége. Az átadása óta eltelt egy évben mintegy 5,9 millió darab csomagot kezelt és indított kézbesítésre.

A vállalat fóti logisztikai üzemébe több százmillió forintos beruházással két egymástól függetlenül működő, halszálka kialakítású szállítópályát telepítettek. A gerincpálya egyenként 65 méter hosszú és a két gép együttesen óránként akár 7000 küldeményt is képes feldolgozni és szétosztani a futárok között, de a küldemények súlyát és térfogatát is képesek mérni.

A logisztikai fejlesztésekkel párhuzamosan idén is felkészültek az év végi karácsony előtti időszakra. A csúcsszezonra megemelik a létszámot a logisztikai területen, emellett az elmúlt évhez képest még több futárnál lesz bankkártyás fizetésre alkalmas POS-terminál, illetve a webáruházi partnerekkel egyeztetetten tervezték meg a kapacitásokat.

Fotó:  MTI/Illyés Tibor

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink