Szakít a Dubaji Világkiállítás magyar pavilonja

Business 2022-01-05

Töretlen a népszerűsége a Dubaji Világkiállítás magyar pavilonjának, amely a napokban már a 400 ezredik látogatót fogadta. A magyar kiállítás a legfontosabb és legféltettebb természeti kincsünkről, a vízről szól, ahol kiemelt figyelmet fordítottak a fürdőkultúránkra.

A 400 ezredik látogató egy család volt Abu Dhabiból, amelynek tagjait emléklappal és magyar kézműves termékeket tartalmazó ajándékcsomaggal lepték meg a pavilon vezetői. Emellett új videó készült a különlegességnek számító, faszerkezetű, száraz technológiával épült pavilonról, amelyet látványos felvételekkel, újszerű módon mutat be a kint dolgozó csaknem 70 fős csapat. 

A kisfilmben a pavilon olyan fontos elemei láthatók, mint a Magyarország páratlan vízkincseit bemutató tudás- és élményalapú interaktív kiállítás, valamint a tradicionális, újragondolt magyar fogásokat kínáló étterem. Megjelenik továbbá az AquaBar, ahol különleges magyar ásványvizek kóstolhatók, illetve az üzlet, amelyben magyar kézműves termékeket vásárolhatnak a látogatók.

A többszintes Magyar Pavilon az Expo 2020 „Mobilitás” kerületében található faszerkezetű épület, amely egyedülálló az egész Perzsa öböl-menti régióban. A pavilon alapterülete 1927 négyzetméter, építéséhez 560 ezer kilogramm fát használtak fel, a leghosszabb szerkezeti elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2700 kilogramm. 

Az épületet Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, az Ybl Miklós-díjas magyar építész Csernyus Lőrinc tervezte, az épület vázát pedig 17 magyar ács állította össze több hónapon át. A Magyar Pavilon egy kettős rétegű faszerkezetű épület, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll. A kettő között, a felfelé, az „ég” felé szélesedő térben helyezkedik el a kiállításnak tered adó spirális rámpa.

A külső burok a helyszíni időjárásra reagáló, alulról felfelé szélesedő, kevés üvegfelülettel rendelkező ház. Kialakításának és az alkalmazott technológiai megoldásoknak köszönhetően az épület környezetbarát, a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásoknak maximálisan megfelel. A belső kupola kör alaprajzú, a kupola tetején található opeionon keresztül fény jut be a Pavilon belsejébe. A kupola a lecsendesedés, a mindennapok zajától történő eltávolodás helye.

A magyar kiállítás a legfontosabb és legféltettebb természeti kincsünkről, a vízről szól. A látogatók az interaktív installációk és látványos képsorok segítségével ismerhetik meg a termálvíz évmilliókban mérhető hosszú útját. Ezen felül kiemelt figyelmet fordítottak a fürdőkultúránkra, annak esztétikai, rekreációs, gyógyászati és szociális vetületeire – avagy balneológiára -, valamint bemutatják Magyarország természeti látnivalóit és turisztikai programlehetőségeit.

 

Partnereink