Megvásárolta az akkumulátorgyár területét Debrecenben az Eve Power

A Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) magyar nyelvű honlapja szerint az Eve Power Hungary telek adásvételi szerződést írt alá a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft.-vel a város északnyugati gazdasági övezetében található 45 hektáros területre vonatkozóan. 

A kínai állami rádió információi szerint a teljes vételár 12,8588 millió euró (mai árfolyamon 4,75 milliárd forint). A CRI emlékeztet, hogy a vállalat már 2022 márciusában szándéknyilatkozatot írt alá a debreceni önkormányzati céggel, a mostani szerződéssel pedig ezt valósítják meg, írja a debreciner.hu.

Az Eve Power beruházását május 9-én jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere.Az Eve Power gyárát a tervek szerint 2026-ban adják majd át, évi 28 gigawattóra gyártókapacitással működne.

Az üzem kifejezetten a debreceni BMW-t szolgálná ki, ezért is építik az autógyár mellé. A bejelentések szerint több mint ezren dolgoznak majd az akkugyárban. Az Eve Power már a második kínai akkumulátorgyár lesz Debrecenben.

Fotó: Getty Images – illusztráció