Mérsékelt bővülés a feldolgozóiparban

A decemberi lendületes bővülést követően januárban lassabb bővülést figyelhetünk meg. Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, de bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, de az indexérték 7,1 százalékponttal esett vissza. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az indexérték 4,3 százalékponttal csökkent. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de 2,7 százalékponttal kisebb értéken áll decemberhez képest. 

A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, 4,1 ponttal csökkent az index. A vásárolt készletek index 0,3 százalékponttal nőtt a hónapban, szilárd bővülést jelezve. A külpiaci mutatók szintén erős bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a kedvező tendenciát, bár mindkét mutató csökkent. A beszerzési árak emelkedése is tartós, de 10,3 százalékponttal kisebb az index értéke decemberhez képest. 

A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 7,8 százalékpontos csökkenést hozott. A késztermékkészletek szintje minimálisan, csupán 0,8 százalékponttal nőtt ebben a hónapban. A 2023 januári BMI index alacsonyabb a decemberi (59,3) értéknél. Január átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a januári értékeké 52,9). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexértéknél összesen hét évben volt magasabb januári érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

 A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez a harmadik legmagasabb e havi érték. Az új rendelések indexe szintén csökkent, 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a legmagasabb januári érték.

A szállítási átfutási idő indexe csökkent. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi január havi értékeket vizsgálva az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek indexe nőtt, 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az idei indexérték a legmagasabb e havi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index e hónapban is növekedésre utal, tizenhatodik alkalommal. Az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

 A beszerzési mennyiség indexe csökkent decemberhez képest, ezzel együtt huszonkettedik alkalommal mutat bővülést.

A bővülés üteme lassabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legmagasabb január havi adat.

A beszerzési árak esetében a januári index csökkent, de bőven 50,0 pont felett maradva intenzív és tartós árnövekedést jelez. Ez a harmincadik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a legnagyobb januári érték.

A késztermékkészletek indexe januárban magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is fellendülésre utal.

A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, ez a második legmagasabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A külpiaci mutatók fellendülést mutatnak. Az exportindex harmadik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll.

A másik külpiaci mutató, az importindex esetében stabilabb bővülésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén is változó tendenciát figyelhettünk meg.

Ebben a hónapban acél alapanyagok, egész nyúl, máj és sárga réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acél alapanyagból, acéllemezből, alumíniumból, bútorlapból, címkéből, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fali lámpából, fémekből, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, konténerből, papírból, speciális elektronikai eszközökből, tölgyfűrész áruból, üvegből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.

Fotó: Getty Images