Mi lesz a debreceni akkumulátorgyárral?

Újra a Debreceni Törvényszéknek kell döntenie róla, hogy környezetvédelmi szempontok miatt leállítja-e a kínai CATL akkumulátorgyár építését.

A kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánított építkezés most újabb fejezetéhez érkezett: a napokban adta ki a Fővárosi Ítélőtábla azt a másodfokú végzést, amellyel megsemmisítette a korábbi döntést, amelyben megtagadták a kínai óriásvállalat 3 ezer milliárdos debreceni beruházásának leállítását, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot.

24.hu úgy tudja, a hatalmas víz- és energiaigényű CATL környezethasználati engedélyét összesen hat magánszemély és két civil szervezet támadta meg a bíróságon. Mint írták, az magánszemély az engedély visszavonása mellett azonnali jogvédelmet is kért a bíróságtól, vagyis azt, hogy a CATL a per ideje alatt ne folytathassa az építkezést.

Mint ismert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal február 13-án közölte a kínai cég kérelmére indított összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati eljárás lezárását. Az engedélyt tehát megadták, és ezzel lényegében zöld utat adtak a sokak által veszélyesnek tartott beruházáshoz.

Fotó: Getty Images