Nem lehet az akkumulátorgyárakról népszavazást indítani

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság az LMP akkumulátorgyárakról szóló népszavazási kérdését, ami helyi népszavazáshoz kötné az akkumulátorgyártással foglalkozó üzemek létesítését.

A kérdés ez lett volna: „Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

A Bizottság elnöke, Sasvári Róbert a kezdeményezés megtagadását kérte, indoklása szerint azért, mert a kezdeményezés jogszabálymódosításra irányul, mivel megváltoztatná az elrendelendő népszavazási kérdések körét. Sasvári szerint az LMP kérdése burkolt alkotmánymódosítást foglal magában, a célzott jogalkotás pedig nincs összhangban az Alaptörvénnyel, mivel annak módosítására népszavazás útján nincs mód. Az NVB elnöke hozzátette még, hogy az önkormányzati törvény a helyi népszavazásra jelenleg is lehetőséget ad, amit akkor kell elrendelni, ha megfelelő helyi választópolgár kezdeményezi.

A bizottsági ülés elején a kezdeményező, Ungár Péter elmondta, ezek a beruházások olyan károkat okoznak, amiről nem lehet országgyűlési választáson dönteni, és azoknak az embereknek van joguk beleszólni egy-egy ilyen beruházásba, akiknek együtt kell élniük a következményekkel. Az NVB keddi határozata ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, majd a Kúria 90 napon belül dönthet, hogy helybenhagyja vagy megváltoztatja a döntést.

Fotó: pixabay.com