A Nestlé hazai gyárában gigafejlesztés indul

Business 2021-11-08

A Nestlé Hungária büki gyárában 25 milliárd forintos kapacitásbővítő fejlesztés indul, aminek nyomán 120 új munkahely jön létre. Mindemellett a cég komplex, 3 éves képzést nyújt a jelenlegi mintegy 2180 munkatársa számára 726 millió forint értékben, amihez az állam 363 millió forint támogatást ad.

A büki gyár már most is a Nestlé állateledel-gyártásának közép-európai központja, de a mostani beruházásnak köszönhetően a svájci vállalat egyik legnagyobb állateledel gyára jön létre Európában. Még négy évvel ezelőtt 20 milliárd forintos beruházással teremtettek világviszonylatban is egyedülálló, innovatív robottechnológiával felszerelt, teljesen automatizált termelőkapacitást, 

2020 őszén pedig egy újabb, 50 milliárdos beruházást jelentettek be, amely az elmúlt évtized legnagyobb élelmiszeripari és feldolgozóipari beruházásának számít és amelynek kivitelezése változatlanul, az eredeti terveknek megfelelően zajlik. A most bejelentett 35 milliárd forintos bővítéssel újabb 50 robot áll munkába, így a prémium macskaeledelt gyártó üzem termelési kapacitása éves szinten további 50 ezer tonnával növekszik.

"A 120 új munkahelyet teremtő bővítés hatására a mostani 70 helyett naponta több mint 90 kamionnyi állateledelt tudunk majd útnak indítani 2022 őszétől a világ 50 országába. A beszállított alapanyagoknak több mint 50 százalékát már most a magyar beszállítóktól érkezett alapanyag teszi ki, és az új beruházásnak köszönhetően ez az arány még tovább nőhet" - közölte Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: akárcsak a tavaly elkezdett fejlesztési ütemben, a mostaniban is az innováción, valamint a környezetbarát megoldások alkalmazásán van a hangsúly. A Nestlé globális célkitűzéseivel összhangban a gyárban 2017 óta megújuló források biztosítják a villamos energiát, az ipari hulladékot pedig anyagában történő újrahasznosítással vagy hőenergia termeléssel ártalmatlanítják.

A 150 éves múlttal rendelkező svájci központú Nestlé a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata 189 országban van jelen világszerte, Magyarországon három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában összesen több mint 2400 embert foglalkoztat.

Fotó:  MTI/Szigetváry Zsolt -  Szijjártó Péter, Noszek Péter és Ágh Péter országgyűlési képviselő (b-j) 

Partnereink