Zöldenergiával és tisztított szennyvízzel működő akkugyár épül Nyíregyházán

A Sunwoda cégcsoport elektromobilitási vállalataként funkcionáló Sunwoda Mobility Energy Technology Co., Ltd. (SEVB) eddigi legmodernebb akkumulátorgyárát építi fel Nyíregyházán. Az üzem a Déli Ipari Park területén helyezkedik majd el, amelyet a városba érkező beruházásoknak különítettek el. A vállalatcsoport a fogyasztói elektronikát tekintve világelső, leányvállalata pedig az elektromos autók akkumulátorgyártói között a top10-ben szerepel. A Sunwoda Kelet-Magyarország egyik legnagyobb gazdasági szereplőjeként és munkáltatójaként érkezik Nyíregyházára.

Mintegy 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda, és ennek nyomán több ezer új munkahely jön létre. A Sunwoda gyára 100%-ban megújuló energiával működik majd, az energiaellátás zöldenergia előállításával és zöldáram vásárlásával valósul meg, a vízfogyasztást pedig 90 százalékban tisztított szennyvízből tervezik megoldani. Az építkezés jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés.

A Tier 1 minősítésű autóipari akkumulátorgyártó vállalat első európai gyártóbázisa lítium-ion energiaforrásokkal látja majd el Nyíregyházáról a kontinens ismert autóipari szereplőit. Az üzem úgynevezett “lighthouse factory”-ként a napi működésben kombinálni fogja a különböző ipar 4.0 megoldásokat, a legújabb digitális, intelligens gyártási technológiákkal optimalizálva a termelést.

Zöld megoldások és átlátható működés

A Sunwoda nemcsak a magyar környezetvédelmi előírásoknak, hanem más nemzetközi elvárásoknak is igyekszik megfelelni, hogy a gyár működése fenntartható, a környezetre gyakorolt hatása pedig a lehető legkisebb legyen. A gyár 100 százalékban megújuló energiaforrásokból fedezi majd a fogyasztását: napenergia-termeléssel, zöldáram-vásárlással, eredetgaranciákkal és egyéb megoldásokkal, miközben a vállalat folyamatosan vizsgálja a további zöld energiák felhasználásának lehetőségeit.

A gyár által termelt szennyvizet üzemen belül előkezelik és a magyar jogszabályokban előírt sztenderdekhez képest magasabb minőségben engedik a helyi csatornarendszerbe. Ezt a vizet a nyíregyházi szennyvíztisztító a város szennyvizével együtt kezeli, majd ún. szürkevízként bocsájtja a Sunwoda rendelkezésére. A cél az, hogy a termelés vízigényének 90 százalékát ebből a vízből fedezzék.

A fenntartható működést közös érdeknek tekintjük az önkormányzattal, ezért önként csatlakoztunk a nyíregyházi monitoringrendszerhez, ami a víz-, talaj- és levegőminőségre vonatkozó adatokat osztja meg a nyilvánossággal” – mondta Joe Wang, a Sunwoda magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

A vállalat az iparágban megszokottnál korábban megkezdte a konzultációt a magyar hatóságokkal az egységes környezethasználati engedélyre (IPPC), és a környezeti hatástanulmány előkészítésére (KHV) vonatkozóan. A zajterhelés csökkentése érdekében úgy helyezik el a gépeket, hogy azok üzemelése a lehető legkisebb zajjal járjon, valamint extra zajvédő falakat is telepítenek annak ellenére, hogy hozzávetőlegesen másfél kilométerre lesznek a legközelebbi lakott területtől.

Fotó: Getty Images – illusztráció