Sikeres a Magyar falu program

Sikeres a Magyar falu program a falusi közösségek támogatásában; a program indulása óta közel ötvenmilliárd forint támogatást fordított a kormány a falusi közösségek megerősítésére vagy megmentésére – közölte a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa Peresznyén, ahol átadták a megújított horvát közösségi házat.

Gyopáros Alpár emlékeztetett arra, miután 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök meghirdette a Magyar falu programot, polgármesterekkel, plébánosokkal, civil szervezetekkel és nemzetiségi önkormányzatok vezetőivel beszéltek arról, milyen területeken lenne szükség fejlesztésekre. A kérések között hangsúlyos helyen szerepelt a helyi közösségek újjáteremtése, megerősítése vagy megmentése – mondta, hozzátéve, ennek első lépése, hogy legyen olyan tér, ahol a közösség összejöhet, találkozhat, programokat szervezhet.

A program indulása óta önkormányzati kezelésben lévő közösségi terekből ezerötszázat újítottak fel, egyházi közösségi terekből ezerháromszázat, emellett további közel négyszáz olyan ingatlan megvásárláshoz kaptak támogatást az önkormányaztok, amelyeket valamilyen közösségi célra alakítottak át – mondta.

Gyopáros Alpár hozzátette: a program révén nem csak megújultak a közösségi terek, hanem különféle eszközökkel, egyebek mellett sörpadokkal, csocsó- és pingpongasztalokkal, vagy hangosítóberendezésekkel szerelték fel. A magyar falvakat mindig is az összetartás, a szolidaritás, az egymásra való odafigyelés jellemezte és a kormány azon dolgozik, hogy ez a jövőben is így legyen.

Fotó: illusztráció